Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo: Velika djela uskoro u drugačijem ruhu

Milanka Mitrić
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo: Velika djela uskoro u drugačijem ruhu

ISTOČNO SARAJEVO - U vremenu zastoja umjetničkih i kulturnih aktivnosti i dobu kada najviše treba da pazimo na sebe i na druge, te da ostajemo kod svojih kuća, knjižare i biblioteke širom svijeta su zatvorene.

Svi ljubitelji pisane riječi iskoristiće možda ovo vrijeme da pročitaju neka djela koja se nalaze u njihovim kućnim bibliotekama, otkriće neka nova djela onlajn, a biće i obradovani informacijama o svim novim izdanjima koja brojne izdavačke kuće pripremaju. Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo nedavno je najavljeno da je nekoliko izdanja mnogima poznatih djela u pripremi.

- Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske se trudi da, dok traje nastavni proces na daljinu i djeca izučavaju nastavne sadržaje kod kuće, pripremi nova izdanja i nove naslove lektire za osnovce - kazao je portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Dejan Kerleta.

Kerleta je najavio da svi ljubitelji pisane riječi uskoro mogu da očekuju djela kao što su “Priče iz bakinog krila” Desanke Maksimović, koje je izabrao i pripremio akademik Staniša Tutnjević.

Prof. Željka Babić prevela je “Veliki talas” (Perl Bak), a Andrijana Stokić Penda i Branko Crnogorac pripremili su i preveli djelo “Robinzon Kruso” Danijela Defoa, te će tako čitaoci imati priliku da se susretnu sa poznatim djelima i školskim lektirama u nešto drugačijem ruhu.

- Ove knjige donosimo uskoro, a u našim knjižarama biće dostupne nakon okončanja vanredne situacije i uspostavljanja normalnog funkcionisanja - naveo je Kerleta.

On je dodao i to da su, što se srednjoškolaca tiče, pripremili neka od najznačajnijih djela u istoriji srpske književnosti. Na taj način biće im dostupno nekoliko djela Miloša Crnjanskog. Naime, u planu je objavljivanje djela “Seobe”, “Druga knjiga seoba”, “Roman o Londonu” (u dva dijela) i “Dnevnik o Čarnojeviću”.

- Svojim predgovorima u boljem razumijevanju ovog velikana srpske književnosti i njegovih vječitih tema seoba i stranstvovanja pomogli su nam Dragana Bedov i akademik Ranko Popović - pojasnio je Kerleta.

On je, takođe, istakao da će u izdanju Zavoda uskoro biti objavljena i djela “Gospa Nola” i “Pisma iz Norveške” književnice Isidore Sekulić.

Predgovore za ova izdanja napisali su dugogodišnji saradnici Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dragana Bedov i Sanja Macura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana