Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево: Велика дјела ускоро у другачијем руху

Миланка Митрић
Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево: Велика дјела ускоро у другачијем руху

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У времену застоја умјетничких и културних активности и добу када највише треба да пазимо на себе и на друге, те да остајемо код својих кућа, књижаре и библиотеке широм свијета су затворене.

Сви љубитељи писане ријечи искористиће можда ово вријеме да прочитају нека дјела која се налазе у њиховим кућним библиотекама, откриће нека нова дјела онлајн, а биће и обрадовани информацијама о свим новим издањима која бројне издавачке куће припремају. Из Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево недавно је најављено да је неколико издања многима познатих дјела у припреми.

- Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске се труди да, док траје наставни процес на даљину и дјеца изучавају наставне садржаје код куће, припреми нова издања и нове наслове лектире за основце - казао је портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Дејан Керлета.

Керлета је најавио да сви љубитељи писане ријечи ускоро могу да очекују дјела као што су “Приче из бакиног крила” Десанке Максимовић, које је изабрао и припремио академик Станиша Тутњевић.

Проф. Жељка Бабић превела је “Велики талас” (Перл Бак), а Андријана Стокић Пенда и Бранко Црногорац припремили су и превели дјело “Робинзон Крусо” Данијела Дефоа, те ће тако читаоци имати прилику да се сусретну са познатим дјелима и школским лектирама у нешто другачијем руху.

- Ове књиге доносимо ускоро, а у нашим књижарама биће доступне након окончања ванредне ситуације и успостављања нормалног функционисања - навео је Керлета.

Он је додао и то да су, што се средњошколаца тиче, припремили нека од најзначајнијих дјела у историји српске књижевности. На тај начин биће им доступно неколико дјела Милоша Црњанског. Наиме, у плану је објављивање дјела “Сеобе”, “Друга књига сеоба”, “Роман о Лондону” (у два дијела) и “Дневник о Чарнојевићу”.

- Својим предговорима у бољем разумијевању овог великана српске књижевности и његових вјечитих тема сеоба и странствовања помогли су нам Драгана Бедов и академик Ранко Поповић - појаснио је Керлета.

Он је, такође, истакао да ће у издању Завода ускоро бити објављена и дјела “Госпа Нола” и “Писма из Норвешке” књижевнице Исидоре Секулић.

Предговоре за ова издања написали су дугогодишњи сарадници Завода за уџбенике и наставна средства Драгана Бедов и Сања Мацура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана