Zaštitna kabanica predstavljena na "Danu nauke i inovacija"

Srna
Foto: Srna

MALI ZVORNIK - Tehnološki fakultet u Zvorniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu predstavio je na skupu "Dan nauke i inovacija" u Malom Zvorniku tehnološku inovaciju studenata četvrte godine, zaštitnu kabanicu sa kapuljačom.

Inovatori su objasnili da je zaštitna kabanica specifična po tome što sadrži karbonizovano platno u unutrašnjosti koje štiti osobu od svih kontaminata iz okoline.

Ministarstvo za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Srbije, opština Mali Zvornik i Regionalni inovacioni startap centar organizovali su danas 10. Dan nauke i inovacija u okviru nacionalnog projekta "Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija".

Ovaj projekat je pokrenut sa ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Savjetnik ministra za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jovan Milić rekao je da je jako dobro da se u Centru za inovacije u Malom Zvorniku održava mini-sajam gdje mladi i talentovani ljudi predstavljaju različite projekte koje su realizovali u toku prethodne godine.

On je naglasio da je Mali Zvornik zaslužio pažnju, kao i Centar za inovacije, kojeg je pokrenula i osnovala Vlada Srbije, uz podršku opštine, ističući da je jako ponosan na mlade koji ovde rade.

Predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić rekao je da je ovakav skup podsticaj opštini, ali, prije svega, podsticaj mladima da uče i da se usavršavaju.

"Mi već imamo kontakte sa Tehnološkim fakultetom iz Zvornika, tako da je ovo dobro i za komšijske opštine sa obe strane Drine", rekao je Jevtić i naglasio da su nove ideje uvijek dobrodošle.

Na panel diskusiji su učestvovali predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije, Fonda za nauku i Centra za promociju nauke, predstavnici lokalnih kompanija, srednjih škola, studenti, te Gradske uprave Zvornika, srednjih škola, firmi i Tehnološkog fakulteta iz Zvornika.

U okviru skupa "Dan nauke i inovacija" organizovan je i izložbeni program gdje je omogućeno uspostavljanje kontakata i saradnje na planu inovacija.

Inicijator projekta je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana