Umjetnik Aleksa Vidaković: Začeta slika se razvija na 100 načina

Agencije
Umjetnik Aleksa Vidaković: Začeta slika se razvija na 100 načina

Novi Grad - Izložba slika akademskog slikara Alekse Vidakovića biće otvorena večeras u Galeriji u Novom Gradu od 19 časova.

Izložbom slika u Novom Gradu autor će se predstaviti dijelom radova nastalih na master studiju u Novom Sadu.

- Radovi su poliptisi i velikog formata. Trenutno sam u polju postgeometrijske apstrakcije i bavim se međuljudskim odnosima kroz nova likovna rješenja. To su teme kojima sam se počeo baviti na master studijama i nastavio nakon njih - kazao je Vidaković. 

Vidaković u svoje slikarstvo unosi elemente grafike i grafičkog dizajna. 

- Na mene je uticalo više autora, kao što su Mondrijan i Polok. Mondrijan što se tiče geometrizacije, a od Poloka sam “uzeo” “driping art”. Ljubitelj sam klasične grafike tako da to nastojim da spajam sa slikom, i tako stvaram novu cjelinu jer bavim se i grafikom i fotografijom. Prije nego što sam započeo ciklus bio sam u poljima geometrije i lirskog apstrakcionizma. Sada sam to sveo na jedno -  rekao je Vidaković.

Umjetnik je rekao da nikada ne zna u kom će se pravcu neka slika razvijati.

- U dogledno vrijeme ću nastaviti s ovom poetikom jer mi je to predmet preokupacije. Začeta nova slika uvijek može da se razvija na 100 načina i uvijek može da se širi - objasnio je Vidaković. 

Vidaković je istakao da savremena umjetnost pruža više prostora mladim umjetnicima da iskažu svoje viđenje svijeta i umjetnosti.

- Savremena umjetnost pruža mladim umjetnicima da iskažu dosta toga kroz umjetnost - svoje patnje, brige, okupacije i svoj pogled na svijet. Ja sam se bazirao na međuljudskim odnosima kroz simbolično prikazivanje preko geometrijskih oblika i formi, ali nigdje se ne pojavljuje ljudska figuracija - naveo je Vidaković. 

Aleksa Vidaković je završio dodiplomski studij 2017. godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, studijski program likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo, u klasi profesora Danka Brkića, a master studije je završio 2019. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Marine Vojvodić. Član je ULUS-a od 2018. godine i SULUV-a od 2019. godine.

Do sada se predstavio publici kroz pet samostalnih izložbi u Banjaluci, Ljubljani, Novom Gradu i Novom Sadu, kao i kroz jedanaest kolektivnih izložbi u više gradova u zemlji i inostranstvu. 

Aktivno je učestvovao u više kulturnih manifestacija, kao i likovnih kolonija kao što su “Rakani” u Novom Gradu i “Lasta” u Laktašima.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana