Умјетник Алекса Видаковић: Зачета слика се развија на 100 начина

Агенције
Умјетник Алекса Видаковић: Зачета слика се развија на 100 начина

Нови Град - Изложба слика академског сликара Алексе Видаковића биће отворена вечерас у Галерији у Новом Граду од 19 часова.

Изложбом слика у Новом Граду аутор ће се представити дијелом радова насталих на мастер студију у Новом Саду.

- Радови су полиптиси и великог формата. Тренутно сам у пољу постгеометријске апстракције и бавим се међуљудским односима кроз нова ликовна рјешења. То су теме којима сам се почео бавити на мастер студијама и наставио након њих - казао је Видаковић. 

Видаковић у своје сликарство уноси елементе графике и графичког дизајна. 

- На мене је утицало више аутора, као што су Мондријан и Полок. Мондријан што се тиче геометризације, а од Полока сам “узео” “дрипинг арт”. Љубитељ сам класичне графике тако да то настојим да спајам са сликом, и тако стварам нову цјелину јер бавим се и графиком и фотографијом. Прије него што сам започео циклус био сам у пољима геометрије и лирског апстракционизма. Сада сам то свео на једно -  рекао је Видаковић.

Умјетник је рекао да никада не зна у ком ће се правцу нека слика развијати.

- У догледно вријеме ћу наставити с овом поетиком јер ми је то предмет преокупације. Зачета нова слика увијек може да се развија на 100 начина и увијек може да се шири - објаснио је Видаковић. 

Видаковић је истакао да савремена умјетност пружа више простора младим умјетницима да искажу своје виђење свијета и умјетности.

- Савремена умјетност пружа младим умјетницима да искажу доста тога кроз умјетност - своје патње, бриге, окупације и свој поглед на свијет. Ја сам се базирао на међуљудским односима кроз симболично приказивање преко геометријских облика и форми, али нигдје се не појављује људска фигурација - навео је Видаковић. 

Алекса Видаковић је завршио додипломски студиј 2017. године на Академији умјетности у Бањалуци, студијски програм ликовних умјетности, смјер сликарство, у класи професора Данка Бркића, а мастер студије је завршио 2019. године на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Марине Војводић. Члан је УЛУС-а од 2018. године и СУЛУВ-а од 2019. године.

До сада се представио публици кроз пет самосталних изложби у Бањалуци, Љубљани, Новом Граду и Новом Саду, као и кроз једанаест колективних изложби у више градова у земљи и иностранству. 

Активно је учествовао у више културних манифестација, као и ликовних колонија као што су “Ракани” у Новом Граду и “Ласта” у Лакташима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана