U Zvorniku promovisane knjige “Teodorin prsten” i “Dušanova kletva” Vanje Bulića

Srna
U Zvorniku promovisane knjige “Teodorin prsten” i “Dušanova kletva” Vanje Bulića

ZVORNIK - U zvorničkoj Narodnoj biblioteci večeras su promovisane knjige “Teodorin prsten” i “Dušanova kletva”, autora Vanje Bulića iz Beograda.

Bulić je rekao da je Teodora, majka cara Dušana, inače bugarska princeza, nosila na ruci prsten na kojem je pisalo “Ko ga nosi pomozi mu Bog”.

On je naveo da se za taj prsten saznalo 1915. godine kada je u manastiru Banjska na Kosovu sarkofag u kojem je bio Teodorin prsten raspakovao regent Aleksandar Karađorđević, u periodu kada se srpska vojska povlačila iz Srbije, i donio ga u Beograd.

“Mnogo godina kasnije u Beogradu se priprema modna revija na kojoj će se nositi modeli nalik onima kakve je nekada nosila srpska vlastela, između ostalog, i nakit pozajmljen iz Narodnog muzeja, među kojima i Teodorin prsten”, naveo je Bulić dio radnje iz romana.

Navodeći da se u pauzi prvog i drugog dijela revije dogode tri ubistva, te da se ispostavi da su ubijene osobe bile u dodiru sa Teodorinim prstenom, Bulić je dodao da će čitaoci otkriti kako i zašto se to dogodilo.

Govoreći o romanu “Dušanova kletva”, Bulić je prenio dio iz preambule Dušanovog zakonika u kojoj se kaže da “Sve sudije da sude, pravo, po zakonu, a ne po strahu od cara”.

Izdavač obje knjige je beogradska “Laguna”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana