У Зворнику промовисане књиге “Теодорин прстен” и “Душанова клетва” Вање Булића

Срна
У Зворнику промовисане књиге “Теодорин прстен” и “Душанова клетва” Вање Булића

ЗВОРНИК - У зворничкој Народној библиотеци вечерас су промовисане књиге “Теодорин прстен” и “Душанова клетва”, аутора Вање Булића из Београда.

Булић је рекао да је Теодора, мајка цара Душана, иначе бугарска принцеза, носила на руци прстен на којем је писало “Ко га носи помози му Бог”.

Он је навео да се за тај прстен сазнало 1915. године када је у манастиру Бањска на Косову саркофаг у којем је био Теодорин прстен распаковао регент Александар Карађорђевић, у периоду када се српска војска повлачила из Србије, и донио га у Београд.

“Много година касније у Београду се припрема модна ревија на којој ће се носити модели налик онима какве је некада носила српска властела, између осталог, и накит позајмљен из Народног музеја, међу којима и Теодорин прстен”, навео је Булић дио радње из романа.

Наводећи да се у паузи првог и другог дијела ревије догоде три убиства, те да се испостави да су убијене особе биле у додиру са Теодориним прстеном, Булић је додао да ће читаоци открити како и зашто се то догодило.

Говорећи о роману “Душанова клетва”, Булић је пренио дио из преамбуле Душановог законика у којој се каже да “Све судије да суде, право, по закону, а не по страху од цара”.

Издавач обје књиге је београдска “Лагуна”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана