U 97. godini u Parizu preminuo pozorišni reditelj Piter Bruk

Tanjug
U 97. godini u Parizu preminuo pozorišni reditelj Piter Bruk

PARIZ- Jedan od najuticajnijih svjetskih pozorišnih reditelja, Piter Bruk, koji je rođen u Britaniji, a od početka sedamdesetih godina prošlog vijeka živio u Francuskoj, preminuo je u 97. godini u Parizu.

Bruk je preminuo u subotu, prenio je francuski dnevnik "Mond" pozivajući se na okruženje reditelja

. "Piter Bruk nam je pružio najlepše tišine u pozorištu, ali ova poslednja tišina je beskrajno tužna", napisala je na Tviteru francuska ministarka kulture Rima Abdul Malak, preneo je Frans 24.

Prema njenim riječima, Bruk nam je toliko toga zavještao i ostaće zauvek "duša" pozorišta Le Buf di Nor u Parizu, gde je stvarao.

Njegov najpoznatiji komad je "Mahabharata" o indijskom epu od devet sati iz 1985. godine. Bruk je koristio svet kao svoju scenu postavljajući komade od izazovnih verzija Šekspira, preko međunarodnih opera do hinduističkih epskih pesama, preneo je Rojters. O

n je postavljao predstave u gimnazijama, napuštenim fabrikama, kamenolomima, školama i starim gasovodima u gradovima širom sveta. Njegova Stratfordska produkcija iz 1970. Šekspirovog "Sna letnje noći", odigrana sva u belom, obezbjedila mu je mjesto u analima istorije pozorišta.

Iako se o Bruku govorilo sa strahopoštovanjem u pozorišnim krugovima, bio je manje poznat široj javnosti zbog odbijanja da se povinuje komercijalnom ukusu. Njegova potraga za inspiracijom odvela ga je čak u Afriku i Iran, gde je postavio niz originalnih improvizovanih predstava. Rođen je u Londonu 21. marta 1925, njegov otac je bio direktor kompanije, a majka naučnica.

Napustio je školu sa 16 godina da bi radio u filmskom studiju, a zatim otišao na Oksfordski univerzitet i diplomirao engleski i strane jezike. Godine 1970. odlazi iz Britanije kako bi radio u Parizu, gde je osnovao Međunarodni centar za pozorišna istraživanja koji je okupljao glumce i dizajnere različitih nacionalnosti. Radio je i u svojim 90-im.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana