У 97. години у Паризу преминуо позоришни редитељ Питер Брук

Танјуг
У 97. години у Паризу преминуо позоришни редитељ Питер Брук

ПАРИЗ- Један од најутицајнијих свјетских позоришних редитеља, Питер Брук, који је рођен у Британији, а од почетка седамдесетих година прошлог вијека живио у Француској, преминуо је у 97. години у Паризу.

Брук је преминуо у суботу, пренио је француски дневник "Монд" позивајући се на окружење редитеља

. "Питер Брук нам је пружио најлепше тишине у позоришту, али ова последња тишина је бескрајно тужна", написала је на Твитеру француска министарка културе Рима Абдул Малак, пренео је Франс 24.

Према њеним ријечима, Брук нам је толико тога завјештао и остаће заувек "душа" позоришта Ле Буф ди Нор у Паризу, где је стварао.

Његов најпознатији комад је "Махабхарата" о индијском епу од девет сати из 1985. године. Брук је користио свет као своју сцену постављајући комаде од изазовних верзија Шекспира, преко међународних опера до хиндуистичких епских песама, пренео је Ројтерс. О

н је постављао представе у гимназијама, напуштеним фабрикама, каменоломима, школама и старим гасоводима у градовима широм света. Његова Стратфордска продукција из 1970. Шекспировог "Сна летње ноћи", одиграна сва у белом, обезбједила му је мјесто у аналима историје позоришта.

Иако се о Бруку говорило са страхопоштовањем у позоришним круговима, био је мање познат широј јавности због одбијања да се повинује комерцијалном укусу. Његова потрага за инспирацијом одвела га је чак у Африку и Иран, где је поставио низ оригиналних импровизованих представа. Рођен је у Лондону 21. марта 1925, његов отац је био директор компаније, а мајка научница.

Напустио је школу са 16 година да би радио у филмском студију, а затим отишао на Оксфордски универзитет и дипломирао енглески и стране језике. Године 1970. одлази из Британије како би радио у Паризу, где је основао Међународни центар за позоришна истраживања који је окупљао глумце и дизајнере различитих националности. Радио је и у својим 90-им.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана