Trivić: Zakon čuva materijalna i nematerijalna kulturna dobra

Srna
Foto: GS

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je donošenje novog zakona o kulturnim dobrima od izuzetnog značaja ne samo za razvoj oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara, već i za razvoj kulture i umjetnosti uopšte, kao i za razvoj nauke i stručno-naučnog istraživanja.

Obrazlažući Narct zakona o kulturnim dobrima u Narodnoj skupštini, Trivićeva je navela da je donošenje novog zakona proizašlo iz potrebe za poboljšanjem i unapređivanjem postojećeg normativnog okvira u oblasti zaštite i korišćenja kulturnih dobara.

"Krajnji cilj je da se omogući razvoj djelatnosti zaštite i očuvanja materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara, napredak ustanova zaštite u stručnom smislu, kao i obezbjeđivanja svih neophodnih uslova za zaštitu i sigurnost nepokretnih, pokretnih i nematerijalnih kulturnih dobara, koja su od opšteg interesa za Republiku Srpsku", rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, jedan od važnih razloga za donošenje novog zakona je potreba da se u zakonski okvir uvede i definiše sasvim nov pojam, kojeg važeći zakon ne poznaje, a to je nematerijalno kulturno dobro, koje je kategorija kulturnog dobra definisana obavezujućim međunarodnim aktima.

"Osim toga, radi zaštite kulturnih dobara, neophodno je bilo što kvalitetnije definisati proces uspostavljanja zaštite kulturnog dobra, kroz utvrđivanje postupka prethodne zaštite i utvrđivanja i proglašenja kulturnog dobra, te utvrđivanja mjera zaštite i čuvanja kulturnog dobra", pojasnila je Trivićeva.

Nacrt zakona je obuhvatio i kvalitetnije definisao upravljanje i korišćenje kulturnih dobara, prava i obaveze sopstvenika kulturnog dobra, promet i eksproprijacija kulturnih dobara, evidenciju kulturnih dobara, način finansiranja i nadzor, te postupak digitalizacije kulturnih dobara.

"Ponuđena rješenja su dobar preduslov za obavljanje jedne od najznačajnijih djelatnosti u oblasti kulture, zaštite kulturnih dobara, a u skladu sa međunarodno prihvaćenim dokumentima i profesionalnim standardima, kao i ratifikovanim međunarodnim konvencijama", naglasila je Trivićeva.

Ona je dodala da je ovaj zakon osnov za stvaranje boljih uslova i pretpostavki da se kroz istraživanje, proučavanje, zaštitu i vrednovanje kulturnih dobara doprinese očuvanju baštine i kulturnog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana