Тривић: Закон чува материјална и нематеријална културна добра

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да је доношење новог закона о културним добрима од изузетног значаја не само за развој области заштите и очувања културних добара, већ и за развој културе и умјетности уопште, као и за развој науке и стручно-научног истраживања.

Образлажући Нарцт закона о културним добрима у Народној скупштини, Тривићева је навела да је доношење новог закона произашло из потребе за побољшањем и унапређивањем постојећег нормативног оквира у области заштите и коришћења културних добара.

"Крајњи циљ је да се омогући развој дјелатности заштите и очувања материјалних и нематеријалних културних добара, напредак установа заштите у стручном смислу, као и обезбјеђивања свих неопходних услова за заштиту и сигурност непокретних, покретних и нематеријалних културних добара, која су од општег интереса за Републику Српску", рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, један од важних разлога за доношење новог закона је потреба да се у законски оквир уведе и дефинише сасвим нов појам, којег важећи закон не познаје, а то је нематеријално културно добро, које је категорија културног добра дефинисана обавезујућим међународним актима.

"Осим тога, ради заштите културних добара, неопходно је било што квалитетније дефинисати процес успостављања заштите културног добра, кроз утврђивање поступка претходне заштите и утврђивања и проглашења културног добра, те утврђивања мјера заштите и чувања културног добра", појаснила је Тривићева.

Нацрт закона је обухватио и квалитетније дефинисао управљање и коришћење културних добара, права и обавезе сопственика културног добра, промет и експропријација културних добара, евиденцију културних добара, начин финансирања и надзор, те поступак дигитализације културних добара.

"Понуђена рјешења су добар предуслов за обављање једне од најзначајнијих дјелатности у области културе, заштите културних добара, а у складу са међународно прихваћеним документима и професионалним стандардима, као и ратификованим међународним конвенцијама", нагласила је Тривићева.

Она је додала да је овај закон основ за стварање бољих услова и претпоставки да се кроз истраживање, проучавање, заштиту и вредновање културних добара допринесе очувању баштине и културног идентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана