Trebinje: Otvorena izložba autoporteta iz umjetničke zbirke Muzeja Sarajeva

Srna
Trebinje: Otvorena izložba autoporteta iz umjetničke zbirke Muzeja Sarajeva

TREBINjE - Izložba autoportreta istaknutih likovnih umjetnika iz BiH iz Umjetničke zbirke Muzeja Sarajeva “Kako su se sami naslikali” otvorena je večeras u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Autor izložbe je istoričar umjetnosti Ljubica Mladenović, koja je radni vijek od 1949. do 1979. provela u Muzeju Sarajeva.

Autor redizajna izložbe Aida Sulejmanagić rekla je da se izložba sastoji od 26 autoportreta, a među njima je i portret autorke.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić rekla je da je ova izložba prvi put u Trebinju i da ovakva djela zaslužuju pažnju cijele Srpske i BiH.

“Važno je da se u svim muzejima i sve sredine BiH upoznaju sa onim što je ostavio kraj 19. vijeka i 20. vijek u likovnoj umjetnosti”, istakla je Grujićeva.

Direktor Muzeja Sarajevo Alma Leka rekla je da je ova izložba značajna jer je autorportert jedna od najstarijih likovnih tema, kao i to da je potpisuju najznačajniji umjetnici iz BiH.

Otvarajući izložbu, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković je istakao da je ova izložba neobična i da je to velika složena cjelina nastala pažljivim odabirom radova.

“Izložba se predstavlja kao zasebna likovna realnost koju je potrebno posmatrati sa posebnom vrstom osjetljivosti”, rekao je Brković.

Na izložbi su, između ostalih, zastupljeni slikari Anastas Bocarić, Đoko Mazalić, Roman Petrović, Ismet Mujezinović, Mica Todorović i drugi.

Pored navedenih, izloženi su i autoportreti iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju - Atanasija Popovića, Mirka Kujačića i Rista Vukanovića.

Izložba je organizovana u saradnji Muzeja Sarajeva i Muzeja Hercegovine u Trebinju, a u okviru manifestacije “Trebinjsko kulturno ljeto”. Biće otvorena do kraja mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana