Требиње: Отворена изложба аутопортета из умјетничке збирке Музеја Сарајева

Срна
Требиње: Отворена изложба аутопортета из умјетничке збирке Музеја Сарајева

ТРЕБИЊЕ - Изложба аутопортрета истакнутих ликовних умјетника из БиХ из Умјетничке збирке Музеја Сарајева “Како су се сами насликали” отворена је вечерас у Музеју Херцеговине у Требињу.

Аутор изложбе је историчар умјетности Љубица Младеновић, која је радни вијек од 1949. до 1979. провела у Музеју Сарајева.

Аутор редизајна изложбе Аида Сулејманагић рекла је да се изложба састоји од 26 аутопортрета, а међу њима је и портрет ауторке.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић рекла је да је ова изложба први пут у Требињу и да оваква дјела заслужују пажњу цијеле Српске и БиХ.

“Важно је да се у свим музејима и све средине БиХ упознају са оним што је оставио крај 19. вијека и 20. вијек у ликовној умјетности”, истакла је Грујићева.

Директор Музеја Сарајево Алма Лека рекла је да је ова изложба значајна јер је ауторпортерт једна од најстаријих ликовних тема, као и то да је потписују најзначајнији умјетници из БиХ.

Отварајући изложбу, декан Академије ликовних умјетности у Требињу Веселин Брковић је истакао да је ова изложба необична и да је то велика сложена цјелина настала пажљивим одабиром радова.

“Изложба се представља као засебна ликовна реалност коју је потребно посматрати са посебном врстом осјетљивости”, рекао је Брковић.

На изложби су, између осталих, заступљени сликари Анастас Боцарић, Ђоко Мазалић, Роман Петровић, Исмет Мујезиновић, Мица Тодоровић и други.

Поред наведених, изложени су и аутопортрети из фундуса Музеја Херцеговине у Требињу - Атанасија Поповића, Мирка Кујачића и Риста Вукановића.

Изложба је организована у сарадњи Музеја Сарајева и Музеја Херцеговине у Требињу, а у оквиру манифестације “Требињско културно љето”. Биће отворена до краја мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана