Милан Васић, глумац, за “Глас Српске”: Заборавимо ли дједове, унуци неће знати да су Срби

Илијана Божић
Милан Васић, глумац, за “Глас Српске”: Заборавимо ли дједове, унуци неће знати да су Срби

Треба да поштујемо велике празнике и да размислимо о свом пореклу, о својим дедовима, прадедовима да схватимо да није сад само данашње време и да идемо даље, а да заборављамо оно од пре. Не смемо да заборавимо ко смо, шта смо и одакле смо, не смемо да заборавимо своје порекло, јер ако заборавимо то онда ни наши праунуци неће знати да су били Срби.

ФОТО: В. Трипић

Казао је то за “Глас Српске” глумац Милан Васић говорећи о поријеклу и коријенима, те о Косову и Метохији одакле је потекао и гдје проводи много времена трудећи се да помогне свом народу који тамо живи, али и да прикаже све духовне и природне љепоте ове свете српске земље.

- Желим да поручим људима који желе да продају своју дедовину да не забораве да то нису купили они, него њихов деда, прадеда. Нисте га никад питали како је то купио, ко зна колику муку је човек прошао да би то имао.  Том земљом је хранио вашег деду, оца и на крају вас, а ви тек тако то продајете да би купили рецимо аутомобил. То је погрешно, зато сви заједно треба да се бавимо очувањем традиције, породице, огњишта и вере - додао је он.

ГЛАС: Ви сте са Косова и Метохије, често боравите тамо, обилазите школе и дјецу. Трудите се да помогнете људима. Како је тренутно тамо и у чему видите пут ка бољем животу на КиМ?

ВАСИЋ: Највећи проблем Срба који су остали да живе на Косову и Метохији је запослење застално од државе Србије. И то баш стално запослење, јер ако један члан породице буде запослен, неће они никад отићи с Косова и Метохије. Јер ти који су отишли, отишли су, али ови који су остали, они не желе да иду. Они воле Косово и просто кад дођете тамо, нећете код народа видети да је лоше, да је катастрофа, не. Људи у Србији ме често питају како је на КиМ, јер кад гледају ТВ приказе тамо је рат.

ГЛАС: Медији и друштвене мреже моћан су алат.

ВАСИЋ: Тако је, а онда људе збуним тако што сваки дан објављујем видее уживо из Призрена, Пећи, Ђаковице, Пећке патријаршије, Дечана, Грачанице. Како ми кажу људи са целог Косова и Метохије, многи из централне Србије долазе тамо захваљујући мојим објавама. Долазе са породицом и кажу видели смо Васићеве објаве и одлучили да дођемо.  Мени је срце пуно што је тако. Кажем вам, народ на Косову и Метохији неће показати да му је лоше. Они имају осмех на лицу, имаш осећај да је све добро, међутим ако мало дубље уђеш у ствар, схватићеш да је велики проблем то што су они огуглали на целу ситуацију. Рецимо човек са Шар-планине је последњи чуо да је у Бањској био инцидент. Нема народ времена више за то, они имају винограде, малине, њиве, имају послове. 

ГЛАС: Добро је да захваљујући Вашим приказима имамо и ту другачију слику.

ВАСИЋ: Трудим се заиста. Срце ми је пуно кад ми људи  од тамо кажу да сам најбољи амбасадор Косова и Метохије. Желим народу да кажем да иде на Косово и Метохију, јер то много значи тамошњем народу. Често  контактирају са мном и свештенства из неких манастира који су мало запостављени па ме позивају да дођем. То су све манастири из 13, 14, 15. века, то је богатство и просто је греота не отићи тамо, а свако ко једном оде вратиће се поново. 

ГЛАС: Снимали сте серијал о Шар-планини. У чему је њена чар?

ВАСИЋ: Шар-планина је велика и много Срба живи на овој планини. Зато је  гледам као симбол опстанка једног народа. Она није само лепа. Било које брдо, планина или шума је лепо, али Шар-планина је симбол опстанка. Огромна је и српски народ је заправо Шар-планина. Она је стуб опстанка, њу не можеш да помериш. Неће ту никад Србина померити. А с друге стране греота је не видети њене природне лепоте. Шар-планина има много извора, водопада, толико река из којих пијемо воду, толико лековитог биља, савршену ски-стазу. Преко тог серијала који сам завршио, желео сам да покажем зашто треба доћи на Шар-планину.

ГЛАС: Посебна је та снага о којој говорите. Људи из Републике Српске можда најбоље могу то да разумију.

ВАСИЋ: Не најбоље, него једино они и могу. Просто је тако, сличне су нам судбине и разумљиво је да се оволико волимо. Верујем да, када би била другачија ситуација, да би Косово стало уз Републику Српску. За помоћ, за шта год треба, сигуран сам.

ГЛАС: Недавно сте у градовима РС играли представу “Женидба” која је била хуманитарног карактера с циљем помоћи народу на Косову и Метохији. Колико је важно да се културом пружи та подршка, поготово што долази из РС?

ВАСИЋ: Много је важно да се сви ми из културе подигнемо и освестимо да морамо да помажемо људима,  да смо ми људи које многи у бившој Југославији прате. Стога ми морамо да дајемо добар пример омладини и људима. Драго ми је да је баш моје приштинско позориште, чије је седиште у Грачаници, учествовало у овој хуманитарној акцији.  Није нам био први пут.  Веома је битно што је Република Српска у питању, зато што српски народ осећа свој народ на Косову и Метохији. То сам потврдио кад сам држао концерт у Бањалуци за Православну нову годину. Кад сам дошао у Бањалуку тада, знао сам то, али нисам веровао да је та љубав толико јака.  Онда сам схватио да су нам судбине сличне. Захвалан сам “Баштионику” што је организовао ту хуманитарну акцију и пронашао сам породице на Косову и Метохији које јако тешко живе и помоћи ћемо им средствима која прикупимо.

ГЛАС: Снимате пјесме и спотове, колико је важно данас, када је не само у музици него у друштву генерално све кренуло неким модерним другим током, његовати традиционалну музику и пласирати је младима?

ВАСИЋ: Да, свашта нам се пласира данас, не кажем да није добро, али преко је потребно ово што радим.  Бавим се песмом да би очувао косовски мелос, а обавезно снимам спотове да би људима константно приказивао српску историју и лепоте Косова и Метохије. То је моја мисија. Није моја мисија да будем певач, него да чувам и негујем традицију, огњиште, корен, мајку, оца. Моји мајка и отац су у споту за песму “Полетео соко сиви”. Све је отишло на неку другу страну, а треба децу да вратимо породици, огњишту и традицији. Битно је да се фолклор чува, јер без тога не постојимо. С друге стране, долазе ми многобројне поруке и видеа на којима видим да деца од две до седам година знају песму “Полетео соко сиви”. Не можете да верујете колико деце зна ту песму. Битно је да им се привуче пажња на квалитетан начин. Тренутно снимам песму за Метохију. Стално је Косово у фокусу, али на Метохији се највише ратовало. Метохија су Велика Хоча, Пећ, Ђаковићи и много Срба је од тамо протерано, баш су морали да оду.  Тако да правим песму о том крају, делује ми да може да постане химна Метохије, јер речи су чаробне, а спот ћу снимати у Великој Хочи.

ГЛАС: Зашто баш у Великој Хочи?

ВАСИЋ: Велика Хоча је нешто посебно. Свако село на Косову и Метохији има по једну цркву. Неко две, неко три, а Велика Хоча која сад можда има 500 људи, а некад је било 1000, дакле у том селу од 300 кућа има 13 светиња из 13, 14 и 15. века. Не може нико да ми каже да је то тек тако неко градио баш ту. То је баш света земља, ко зна шта је све ту.

ГЛАС: Јесмо ли данас свјесни тих коријена који чине наш идентитет и колико  је важно то његовати?

ВАСИЋ: Млађа генерација није свесна. Нико им то не пласира. Млада генерација је таква да су просто усмерени на друштвене мреже, игрице. Нема спорта, нема ништа, али кажем ми морамо то да радимо, ми који знамо за то. Зато стално позивам познате личности да почу да се баве тиме. Да свако од нас говори о свом месту, где је рођен, нека прича зашто је волео деду, чиме се бавио деда, прадеда. То се мора вратити, јер земља је скупа, морамо да је чувамо. Највредније нешто што постоји је земља. То не може нико да ти отме, може неко да буде власт, али земља је твоја.  Морамо да чувамо дедовину и да приближимо село граду, јер село одржава град. Можда омладина тек са тридесет година то схвати и  врати се томе. Стално говорим да ће се вратити боље време, јер ништа не траје вечно.

ГЛАС: Живимо вријеме у којем су праве вриједности запостављене. Играте Гогољеву “Женидбу” која исмијава лицемјерје, женидбу без љубави итд. Није ли трагично што ми и данас живимо ту “Женидбу”? 

ВАСИЋ: Кад видите Гогоља и Нушића, видите да је ту погођен менталитет. Ми не можемо да побегнемо од менталитета, можемо да се мењамо набоље или нагоре, али и Гогољ и Нушић причају о нашем менталитету.  То смо ми, треба да се мењамо набоље, али тешко је мењати менталитет. 

Планови

ГЛАС: Какви су Ваши планови за наредни период?

ВАСИЋ: Стиже нова песма, а о од септембра почињем у свом Приштинском позоришту рад на новој представи.  Такође, настављам да обилазим лепоте и народ на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана