Tihomir Levajac đacima otkrivao tajne čudesnog svijeta umjetnosti

Ilijana Božić
Foto: ILUSTRACIJA

BANjALUKA- Tihomir Levajac, dugogodišnji profesor književnosti, ostaće u sjećanjima svojih đaka kao neko ko im je otkrivao tajne čudesnog svijeta umjetnosti riječi.

Kazao je to za „Glas Srpske“ profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Duško Pevulja govoreći o profesoru Tihomiru Levajcu koji je jutros preminuo u Banjaluci.

Pevulja je ispričao da je od mnogih đaka profesora Levajca čuo da je je svoj posao radio na način kako to skoro niko danas ne radi u našem posrnulom školstu, učeći ih da ljube književnu umjetnost, što je mnoe opredijelilo i da studiraju književnost, da krenu stopama svoga profesora.

-Profesor Levajac, tako su ga oslovljavali i oni kojima nije predavao, bio je tih i nenametljiv sagovornik, blage ali promišljene riječi, kultivisan pričalac ali i slušalac. Susrećući ga često u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, znam da je do kraja bio pasionirani čitalac, koga čitalačka kondicija i koncentracija nisu napuštale ni u podmaklim godinama-rekao je Pevulja.

Govoreći o Levajčevom književnom opusu izdvojio je roman „Jopet sudanija“, koje je kako je kazao njegovo reprezentativno djelo koje se na lijep način doziva sa velikim prethodnikom Petrom Kočićem, čiji umjetnički svijet je vaspostavljen snagom individualnog talenta a ne bilo kakvim podražavanjem.

-Uočivši analogije između svoga i Kočićevog vremena, profesor Levajac je u ovom djelu udesio da se sudi pričama, da se presuđuje riječima, a preko njih i pravu jednog naroda da slobodno misli i da sam određuje putanju svoje nacionalne egzistencije. Inverzivnošću relacija u pripovjednom svijetu, jezikom, raznolikim vidovima komike, ovo djelo se u savremenoj srpskoj književnosti izborilo za svoj glas, glas autentičnosti i umjetničke sugestivnosti-ispričao je Pevulja.

Književnik i bibliotekar u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske Berislav Blagojević je istakao za „Glas Srpske“  da je profesor Tihomir Levajac imao izuzetno dobar čitalački ukus, jer je čitao knjige koje je rijetko ko tražio i čitao u NUB RS.

-Dešavalo se da uzima knjige recimo iz filozofije koje niko nije uzimao da čita po 20 godina-kazao je Blagojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana