Тихомир Левајац ђацима откривао тајне чудесног свијета умјетности

Илијана Божић
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БАЊАЛУКА- Тихомир Левајац, дугогодишњи професор књижевности, остаће у сјећањима својих ђака као неко ко им је откривао тајне чудесног свијета умјетности ријечи.

Казао је то за „Глас Српске“ професор Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Душко Певуља говорећи о професору Тихомиру Левајцу који је јутрос преминуо у Бањалуци.

Певуља је испричао да је од многих ђака професора Левајца чуо да је је свој посао радио на начин како то скоро нико данас не ради у нашем посрнулом школсту, учећи их да љубе књижевну умјетност, што је мное опредијелило и да студирају књижевност, да крену стопама свога професора.

-Професор Левајац, тако су га ословљавали и они којима није предавао, био је тих и ненаметљив саговорник, благе али промишљене ријечи, култивисан причалац али и слушалац. Сусрећући га често у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, знам да је до краја био пасионирани читалац, кога читалачка кондиција и концентрација нису напуштале ни у подмаклим годинама-рекао је Певуља.

Говорећи о Левајчевом књижевном опусу издвојио је роман „Јопет суданија“, које је како је казао његово репрезентативно дјело које се на лијеп начин дозива са великим претходником Петром Кочићем, чији умјетнички свијет је васпостављен снагом индивидуалног талента а не било каквим подражавањем.

-Уочивши аналогије између свога и Кочићевог времена, професор Левајац је у овом дјелу удесио да се суди причама, да се пресуђује ријечима, а преко њих и праву једног народа да слободно мисли и да сам одређује путању своје националне егзистенције. Инверзивношћу релација у приповједном свијету, језиком, разноликим видовима комике, ово дјело се у савременој српској књижевности изборило за свој глас, глас аутентичности и умјетничке сугестивности-испричао је Певуља.

Књижевник и библиотекар у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске Берислав Благојевић је истакао за „Глас Српске“  да је професор Тихомир Левајац имао изузетно добар читалачки укус, јер је читао књиге које је ријетко ко тражио и читао у НУБ РС.

-Дешавало се да узима књиге рецимо из филозофије које нико није узимао да чита по 20 година-казао је Благојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана