Svjetski klasik uz domaće ilustracije

Branislav Predojević
Svjetski klasik uz domaće ilustracije

BANjALUKA - Najagilniji strip izdavač sa ove strane Drine, banjalučka “Deveta Dimenzija”, nedavno je objavila novo izdanje kultne knjige “Mali princ”, uz namjenski rađene ilustracije dobojskog strip autora Borislava Maljenovića i novi prevod Jovice Bulovića.

Legendarni roman francuskog pisca Antoan de Sent-Egziperija, spada u red najčitanijih knjiga svih vremena. Preveden je na nekoliko stotina jezika i dijalekata od originalnog objavljivanja 6. aprila 1943. godine, uz kultni status kod publike i veliko poštovanje kritike širom planete. Klasik moderne literature posmatra svijet očima djeteta i formuliše svoja spoznaje riječima mudrog čovjeka, a rečenica “Samo se srcem dobro vidi, jer je suština očima nevidljiva, jedna je od mnogih omiljenih rečenica simpatičnog malog plavokosog momčića sa Asteroida B612.

Zoran Pejić, predsjednik udruženja “Deveta Dimenzija”, kaže da ima puno razloge za izdavanje ove knjige, ali da je ključni motiv - njen kvalitet.

- Mnogo je razloga je razloga za objavljivanje “Malog princa” u novom izdanju na prostoru Republike Srpske i BiH. Od same činjenice da je prošlo nekoliko godina od posljednjeg zvaničnog izdanja ove knjige u BIH, do toga da je ova sjajna bajka za djecu i za odrasle, uvijek aktuelna i zanimljiva za čitanja. Klasik, koji sa puno nježnosti i topline govori o onome što je najplemenitije i najljepše u životu čovjeka: o ljubavi, prijateljstvu, vjernosti, iskrenosti i razumijevanju, stvarima koje su jednako aktuelne danas, kao i 40-ih kada je knjiga prvi put izašla pred čitaoce - kaže Pejić. Novo izdanje knjige rađeno je sa tvrdim koricama u koloru, u B5 formatu na 81 strani, a crtač ilustracija Borislav Maljenović kaže da je priča o objavljivanju “Malog princa” počela krajem 2020. godine.

- Fantastični momci iz “Devete dimenzije” odvažili su se da iskorače iz nekih zacrtanih, opšteprihvaćenih okvira i objave jedan od najvećih književnih klasika u sasvim novom, drugačijem ruhu. Prvobitna ideja bila je da nekoliko crtača iz udruženja napravi bar po jednu ilustraciju na temu “Malog princa”. Smatrali smo da bi čitavoj stvari jako doprinijela upravo ta raznovrsnost u stilovima i tehnikama rada, kreativnosti više autora i njihovim interpretacijama ovog djela. Sticajem okolnosti, zbog ranije započetih projekata i brojnih drugih opravdanih razloga, jedan po jedan, kolege crtači su ubrzo odustali od projekta tako da je ilustrovanje kompletne knjige prepušteno meni - rekao je Borislav dodajući da je presrećan zbog šanse da ilustruje jedan od najvećih svjetskih književnih klasika.

- Kao što sam već pomenuo, “Mali princ” je jedan od najvećih književnih klasika. Ne dobijaš svaki dan šansu da učestvuješ u ilustrovanju a kamoli da potpuno sam ilustruješ takvog književnog giganta. Jako sam srećan zbog toga i zahvalan na pruženoj šansi i ukazanom povjerenju - rekao je Maljenović

Talentovani autor kaže da mu je bila čast i ogroman izazov raditi crteže kada se uzme u obzir značaj i popularnost , kako same knjige, tako i opštepoznatih originalnih Egziperijevih crteža.

- Nema mnogo knjiga čije ilustracije imaju istu važnost i težinu kao i sam tekst. Mnogima je “Mali princ” ostao urezan u srcu prije svega po ilustracijama a kasnije, nakon trećeg ili četvrtog čitanja, i po onome što je gospodin Egziperi napisao. Sve to bilo nam je jasno od samog početka. Srećom, imali smo potpuno povjerenje i slobodu od strane uprave udruženja da ilustrujemo kako hoćemo, onako kako je svako od nas doživio to djelo. Takođe, od početka nam je jasno da će mišljenja i utisci čitalaca biti podijeljeni. I jesu. Već je bilo i pozitivnih i negativnih komentara na forumima i društvenim mrežama. Ali, to je sasvim u redu. Svako ima pravo na svoje mišljenje i na svoj ukus i o tome zaista nema potrebe diskutovati. Ono čime sam se rukovodio dok sam radio na ovim ilustracijama bilo je da dam sve od sebe da prije svega mlađim čitaocima pružim malo savremeniji vizuelni doživljaj ovog remek-djela, ilustracije koje možda više odgovaraju duhu vremena u kom oni žive - kaže Borislav.

Tehnika

Iako njegovi crteži plijene ljepotom i savršeno prate tekst francuskog velikana Borislav kaže da nema puno spektakla u njegovoj tehnici.

- Zaista nema ništa naročito spektakularno u mom načinu rada. Crtam na običnom hamer papiru, koji isiječem na željeni format i radim. Skice i prve dvije - tri faze olovke radim tehničkom olovkom debljine 0.5. posljednju fazu, tuširanje, radim običnim UNIPIN markerima različite debljine. Sav materijal za rad je jeftin i mladim crtačima dostupan je u bilo kojoj lokalnoj knjižari. Sve ostalo je praksa i ljubav prema crtanju. Aktivan rad na ilustracijama trajao je jedan mjesec, ne više i jako sam zadovoljan rezultatom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana