Свјетски класик уз домаће илустрације

Бранислав Предојевић
Свјетски класик уз домаће илустрације

БАЊАЛУКА - Најагилнији стрип издавач са ове стране Дрине, бањалучка “Девета Димензија”, недавно је објавила ново издање култне књиге “Мали принц”, уз намјенски рађене илустрације добојског стрип аутора Борислава Маљеновића и нови превод Јовице Буловића.

Легендарни роман француског писца Антоан де Сент-Егзиперија, спада у ред најчитанијих књига свих времена. Преведен је на неколико стотина језика и дијалеката од оригиналног објављивања 6. априла 1943. године, уз култни статус код публике и велико поштовање критике широм планете. Класик модерне литературе посматра свијет очима дјетета и формулише своја спознаје ријечима мудрог човјека, а реченица “Само се срцем добро види, јер је суштина очима невидљива, једна је од многих омиљених реченица симпатичног малог плавокосог момчића са Астероида Б612.

Зоран Пејић, предсједник удружења “Девета Димензија”, каже да има пуно разлоге за издавање ове књиге, али да је кључни мотив - њен квалитет.

- Много је разлога је разлога за објављивање “Малог принца” у новом издању на простору Републике Српске и БиХ. Од саме чињенице да је прошло неколико година од посљедњег званичног издања ове књиге у БИХ, до тога да је ова сјајна бајка за дјецу и за одрасле, увијек актуелна и занимљива за читања. Класик, који са пуно њежности и топлине говори о ономе што је најплеменитије и најљепше у животу човјека: о љубави, пријатељству, вјерности, искрености и разумијевању, стварима које су једнако актуелне данас, као и 40-их када је књига први пут изашла пред читаоце - каже Пејић. Ново издање књиге рађено је са тврдим корицама у колору, у Б5 формату на 81 страни, а цртач илустрација Борислав Маљеновић каже да је прича о објављивању “Малог принца” почела крајем 2020. године.

- Фантастични момци из “Девете димензије” одважили су се да искораче из неких зацртаних, општеприхваћених оквира и објаве један од највећих књижевних класика у сасвим новом, другачијем руху. Првобитна идеја била је да неколико цртача из удружења направи бар по једну илустрацију на тему “Малог принца”. Сматрали смо да би читавој ствари јако допринијела управо та разноврсност у стиловима и техникама рада, креативности више аутора и њиховим интерпретацијама овог дјела. Стицајем околности, због раније започетих пројеката и бројних других оправданих разлога, један по један, колеге цртачи су убрзо одустали од пројекта тако да је илустровање комплетне књиге препуштено мени - рекао је Борислав додајући да је пресрећан због шансе да илуструје један од највећих свјетских књижевних класика.

- Као што сам већ поменуо, “Мали принц” је један од највећих књижевних класика. Не добијаш сваки дан шансу да учествујеш у илустровању а камоли да потпуно сам илуструјеш таквог књижевног гиганта. Јако сам срећан због тога и захвалан на пруженој шанси и указаном повјерењу - рекао је Маљеновић

Талентовани аутор каже да му је била част и огроман изазов радити цртеже када се узме у обзир значај и популарност , како саме књиге, тако и општепознатих оригиналних Егзиперијевих цртежа.

- Нема много књига чије илустрације имају исту важност и тежину као и сам текст. Многима је “Мали принц” остао урезан у срцу прије свега по илустрацијама а касније, након трећег или четвртог читања, и по ономе што је господин Егзипери написао. Све то било нам је јасно од самог почетка. Срећом, имали смо потпуно повјерење и слободу од стране управе удружења да илуструјемо како хоћемо, онако како је свако од нас доживио то дјело. Такође, од почетка нам је јасно да ће мишљења и утисци читалаца бити подијељени. И јесу. Већ је било и позитивних и негативних коментара на форумима и друштвеним мрежама. Али, то је сасвим у реду. Свако има право на своје мишљење и на свој укус и о томе заиста нема потребе дискутовати. Оно чиме сам се руководио док сам радио на овим илустрацијама било је да дам све од себе да прије свега млађим читаоцима пружим мало савременији визуелни доживљај овог ремек-дјела, илустрације које можда више одговарају духу времена у ком они живе - каже Борислав.

Техника

Иако његови цртежи плијене љепотом и савршено прате текст француског великана Борислав каже да нема пуно спектакла у његовој техници.

- Заиста нема ништа нарочито спектакуларно у мом начину рада. Цртам на обичном хамер папиру, који исијечем на жељени формат и радим. Скице и прве двије - три фазе оловке радим техничком оловком дебљине 0.5. посљедњу фазу, туширање, радим обичним УНИПИН маркерима различите дебљине. Сав материјал за рад је јефтин и младим цртачима доступан је у било којој локалној књижари. Све остало је пракса и љубав према цртању. Активан рад на илустрацијама трајао је један мјесец, не више и јако сам задовољан резултатом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана