Svjetski dan muzike obilježen širom Srpske: Vedar duh pokreću najljepše melodije

Ilijana Božić/agencije
Svjetski dan muzike obilježen širom Srpske: Vedar duh pokreću najljepše melodije

BANjALUKA - Najljepše melodije svjetskih kompozitora, izvornih pjesama i taktovi svih žanrova odjekivali su prvog dana ljeta širom Republike Srpske i svijeta u čast Svjetskog dana muzike, koji se tradicionalno obilježava svake godine na ulicama i trgovima.

Sjajna atmosfera vladala je gradovima i opštinama, muzika je oživjela vedri duh, jer ona je ta koja liječi i spaja ljude pa je pozitivnom energijom preplavila Srpsku.

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (AUBL) i Konfucijev institut brojnim koncertima na različitim lokacijama obilježili su Svjetski dan muzike u gradu na Vrbasu.

Ova tradicionalna proslava počela je u utorak ujutru i to sa najmlađim Banjalučanima, u vrtićima te u TC “Delta”. Divni zvuci dopirali su iz Kampusa UNIBL gdje je u velikom stilu krunisana ova proslava.

Koncert kamernog orkestra Akademije umjetnosti, kamernog hora “Kerubini” Konfucijevog instituta UNIBL, te vokalnog ansambla Konfucijevog instituta UNIBL i brojnih solista pod dirigentskim palicama Branke Radošević Mitrović i Dušana Uroševića, upotpunio je svečanu atmosferu i oduševio mnogobrojne goste. Tokom cijelog dana 80 učesnika na pet lokacija muzikom je bojilo Banjaluku, a ovaj dan uljepšala je i etno-grupa “Uzdarja” kulturno-umjetničke sekcije Filozofskog fakulteta, kao i bend”Balkan ekspres”.

“Muzički umjetnici Semberije” odličnim koncertom “Muzičko putovanje” u utorak naveče u velikoj sali Centra za kulturu “Semberija” obilježili su ovaj veliki dan. U slavu muzike nastupili su polaznici Muzičke radionice “Čarolija”, uzrasta od tri godine do osam godina, izvodeći najljepše tradicionalne pjesme iz raznih država, a publika je uživala i u koncertu polaznika Školice klavira.

Na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu prvi put je obilježen Svjetski dan muzike koncertom Dječijeg hora “Ludmer”, koji djeluje u okviru bratunačkog Doma kulture.

Profesorka muzike i inicijator ovog događaja Željka Malović istakla je za Srnu kako je željela da i Bratunac bude jedan od gradova koji obilježava ovaj dan veoma bitan za muziku.

- Znam da su nekoliko godina unazad Zvornik i Banjaluka učestvovali u obilježavanju Svjetskog dana muzike, pa sam stoga došla na ideju da od ove godine i Bratunac učestvuje u ovom prazniku - rekla je Malovićeva.

Prava muzička magija vladala je i u Istočnom Sarajevu gdje je pod dirigentskim vođenjem maestra Željke Milanović održan koncert solista, hora i orkestra, u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u tom gradu. Na koncertu je nastupilo 48 horista i 37 članova orkestra, a pored ansambla i orkestra Muzičke akademije, nastupili su sopran Aneta Ilić iz Beograda, mecosopran Monija Jarak Mikulić iz Mostara,  tenor Ljubomir Popović iz Beograda i basista Goran Krneta iz Novog Sada. Publika je uživala u izvedbi “Nelson misa” Jozefa Hajdna, te u divnim melodijama kompozitora Vojina Komadine, Vojislava Ivanovića i Dražana Kosorića.

Prnjavorčani su imali priliku da pogledaju nastup 14 učenika Muzičke škole “Konstantin Babić” u gradskom parku u Prnjavoru. 

V.d. direktora Muzičke škole Gordana Babić rekla je Srni da joj je drago što poslije pandemije mogu sugrađanima pokloniti lijep događaj koji po ugledu na svjetske centre izvode na otvorenom, na novoj sceni u gradskom parku.

Muzika je izazvala oduševljenje i lijepo raspoloženje kod građana Srpske i još jednom potvrdila da je život lakši uz umjetnost.

Kroz istoriju

Ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Džoel Koen, koji radio na francuskom radiju, tada je predložio cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljeta. Njegovu ideju pet godina poslije prihvatio je tadašnji francuski ministar kulture Džek Lang. Prva proslava pod nazivom Festival muzike održana je 21. juna 1982. u Parizu. Od tada do danas muzički susreti su besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana