Свјетски дан музике обиљежен широм Српске: Ведар дух покрећу најљепше мелодије

Илијана Божић/агенције
Свјетски дан музике обиљежен широм Српске: Ведар дух покрећу најљепше мелодије

БАЊАЛУКА - Најљепше мелодије свјетских композитора, изворних пјесама и тактови свих жанрова одјекивали су првог дана љета широм Републике Српске и свијета у част Свјетског дана музике, који се традиционално обиљежава сваке године на улицама и трговима.

Сјајна атмосфера владала је градовима и општинама, музика је оживјела ведри дух, јер она је та која лијечи и спаја људе па је позитивном енергијом преплавила Српску.

Академија умјетности Универзитета у Бањалуци (АУБЛ) и Конфуцијев институт бројним концертима на различитим локацијама обиљежили су Свјетски дан музике у граду на Врбасу.

Ова традиционална прослава почела је у уторак ујутру и то са најмлађим Бањалучанима, у вртићима те у ТЦ “Делта”. Дивни звуци допирали су из Кампуса УНИБЛ гдје је у великом стилу крунисана ова прослава.

Концерт камерног оркестра Академије умјетности, камерног хора “Керубини” Конфуцијевог института УНИБЛ, те вокалног ансамбла Конфуцијевог института УНИБЛ и бројних солиста под диригентским палицама Бранке Радошевић Митровић и Душана Урошевића, употпунио је свечану атмосферу и одушевио многобројне госте. Током цијелог дана 80 учесника на пет локација музиком је бојило Бањалуку, а овај дан уљепшала је и етно-група “Уздарја” културно-умјетничке секције Филозофског факултета, као и бенд”Балкан експрес”.

“Музички умјетници Семберије” одличним концертом “Музичко путовање” у уторак навече у великој сали Центра за културу “Семберија” обиљежили су овај велики дан. У славу музике наступили су полазници Музичке радионице “Чаролија”, узраста од три године до осам година, изводећи најљепше традиционалне пјесме из разних држава, а публика је уживала и у концерту полазника Школице клавира.

На Тргу Милоша Обилића у Братунцу први пут је обиљежен Свјетски дан музике концертом Дјечијег хора “Лудмер”, који дјелује у оквиру братуначког Дома културе.

Професорка музике и иницијатор овог догађаја Жељка Маловић истакла је за Срну како је жељела да и Братунац буде један од градова који обиљежава овај дан веома битан за музику.

- Знам да су неколико година уназад Зворник и Бањалука учествовали у обиљежавању Свјетског дана музике, па сам стога дошла на идеју да од ове године и Братунац учествује у овом празнику - рекла је Маловићева.

Права музичка магија владала је и у Источном Сарајеву гдје је под диригентским вођењем маестра Жељке Милановић одржан концерт солиста, хора и оркестра, у организацији Музичке академије Универзитета у том граду. На концерту је наступило 48 хориста и 37 чланова оркестра, а поред ансамбла и оркестра Музичке академије, наступили су сопран Анета Илић из Београда, мецосопран Монија Јарак Микулић из Мостара,  тенор Љубомир Поповић из Београда и басиста Горан Крнета из Новог Сада. Публика је уживала у изведби “Нелсон миса” Јозефа Хајдна, те у дивним мелодијама композитора Војина Комадине, Војислава Ивановића и Дражана Косорића.

Прњаворчани су имали прилику да погледају наступ 14 ученика Музичке школе “Константин Бабић” у градском парку у Прњавору. 

В.д. директора Музичке школе Гордана Бабић рекла је Срни да јој је драго што послије пандемије могу суграђанима поклонити лијеп догађај који по угледу на свјетске центре изводе на отвореном, на новој сцени у градском парку.

Музика је изазвала одушевљење и лијепо расположење код грађана Српске и још једном потврдила да је живот лакши уз умјетност.

Кроз историју

Идеја о Свјетском дану музике зачета је 1976. године у Француској. Амерички музичар Џоел Коен, који радио на француском радију, тада је предложио цјелоноћну музичку прославу првог дана љета. Његову идеју пет година послије прихватио је тадашњи француски министар културе Џек Ланг. Прва прослава под називом Фестивал музике одржана је 21. јуна 1982. у Паризу. Од тада до данас музички сусрети су бесплатни наступи аматерских и професионалних музичара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана