Stećci uspomena na vojvodu Momčila

Dijana Dujić
Stećci uspomena na vojvodu Momčila

Doboj - Stećak iz mjesta Kakmuž kod Doboja i tri kopije stećaka iz srednjovjekovne nekropole u Banji Vrućici kod Teslića, poznatije kao grob vojvode Momčila, dio su lapidarijuma Regionalnog muzeja u Doboju.

- Određeni istraživači smatraju da kompleks od tri stećka u Banji Vrućici predstavlja nadgrobne spomenike bračnog para vojvode Momčila i njegove supruge Vukosave. Pretpostavlja se da su oni živjeli u periodu između 13. i 16. vijeka. Treći stećak označava njihovo dostojanstvo - rekao je direktor Muzeja u Doboju Nebojša Dragojlović.

Autor kopija stećaka je dobojski vajar Drago Handanović, koji je rekao da je izrada kopija trajala gotovo godinu, u saradnji sa stručnjacima Muzeja u Doboju. Istakao je da su kopije rađene po jedinstvenoj tehnologiji od armiranog natur betona, a po izgledu, dimenzijama i prostornom položaju odgovaraju originalu srednjovjekovne nekropole u Banji Vrućici.

- Sva tri stećka sadrže 19 gipsanih i armiranih betonskih dijelova. Izvedeni su i u sitnozrnastoj frakciji, tako da mreža i kvalitetan beton garantuju neograničenu trajnost stećaka - kazao je Handanović.

Dodao je da je radu u muzejskoj radionici prethodio desetodnevni boravak na terenu, gdje su napravili 19 otisaka od gipsanih negativa sa tri stećka u Banji Vrućici, koja čine nekropolu.

- Stećak, za koji se vjeruje da je grob Momčilove supruge Vukosave, dugačak je 110, širok 80, a visok 170 centimetara i okrenut je u pravcu sjever-jug. Na vrhu završava kupolom u obliku jabuke, iz koje se na sve strane spuštaju brazde i 14 polja bez ikakvih drugih ornamenata - kazao je Handanović.

Nebojša Dragojlović naglašava da su stećci i nematerijalni ostaci nasljeđa, o čemu svjedoče brojne legende, predanja, priče i živa svjedočanstva. Priče o stećcima su djelimično zastupljene u stalnoj izložbenoj postavci dobojskog muzeja iz 2010. godine, koja je smještena u tri izložbene sale i sadrži oko 700 arheološko-istorijskih i etnoloških eksponata.

- Lapidarijum broji ukupno šest stećaka, od kojih su tri kopije i isto je toliko originala. Pet ih je smješteno u dvorištu muzeja, a jedan je u okviru stalne izložbene postavke - rekao je Dragojlović.

Zaštita

Nebojša Dragojlović je kazao da je osnovni motiv formiranja lapidarijuma, pored prezentacije srednjovjekovnih spomenika kulture, bila njihova zaštita od propadanja. Posljednji stećak težak nekoliko tona postavljen je krajem prošle godine.

- Riječ je o stećku koji potiče iz srednjeg vijeka, pronađenom u šumskom dijelu naselja Kakmuž na Ozrenu - rekao je Dragojlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana