Stara vodenica u Despotovcu više od vijeka čuva etno kulturu i tradiciju

nacionalna geografija
Foto: printskrin

Mnogo je vodenica u Srbiji koje su nekada bile sastavni dio seoske arhitekture i pejzaža. Jedna od tih vodenica koja je u prošlosti bila jako značajna mještanima sela u okolini Despotovca je stara vodenica. Ova vodenica je jedinstveno djelo tradicionalnog graditeljstva prve polovine 19. vijeka i predstavlja značajan spomenik prošlosti Pomoravskog kraja.

Kao čuvar srpskog identiteta i tradicije, stara vodenica je bila mjesto stvaranja srpske kulture i istorije. O njoj se malo zna, ali ono što je poznato, dovoljno je da bi se o njoj moglo ispisati nekoliko stranica kulturne istorije Srbije.

Istorijat vodenice

Stara vodenica se nalazi u centru Despotovca, u parkovski uređenom ambijentu i jedina je preostala vodenica u gradu. Okružena živopisnom prirodom sa trotoarom od kamenih ploča, vodenica je velikim dijelom očuvana i u osnovi je zadržala prvobitan autentičan izgled.

Ali, kako je uopšte nastala ideja o njenoj izgradnji?

Ideja o izgradnji stare vodenice nastala je tridesetih godina 19. vijeka kako bi se mještani okolnih sela i monasi snabdijevali brašnom. Vodenicu su zajednički izgradili knez Đorđe i porodica Staić, jedna od imućnijih porodica 19. veka iz Kovanice.

Tačna godina izgradnje vodenice nije poznata, ali se u spisku manastirske imovine iz 1836. godine, navodi i ova vodenica. Na osnovu ovih istorijskih podataka pretpostavlja se da je vodenica sagrađena 1835. godine, jer se tada vodio spor oko načina isplate.

Te godine manastir Manasija je jednu polovinu vodenice sredstvima Praviteljstva srpskog otkupio od kneza Đorđa iz Svilajnca za vrijeme nastojateljstva Isaije Stoišića. U periodu od 1830. do 1840. godine za vrijeme prvog nastojateljstva Isaija Stoišić je u neposrednoj blizini vodenice izgradio han sa dućanom, sobama, podrumom i štalom, koji je srušen početkom pedesetih godina XX vijeka.

Vodenica je sve do šesdesetih godina XX vijeka konstantno radila, ali je tokom tog perioda promijenila nekoliko vlasnika. I manastir Manasija je bio prinuđen da proda svoj dio, ali uprkos tome, stara vodenica je i dalje poznata kao manastirska vodenica.

Kako je stara vodenica u Despotovcu proglašena za kulturno dobro?

Stara vodenica u Despotovcu ponosno nosi svoje godine i uspješno odolijeva zubu vremena. Za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture utvrđena je odlukom Vlade Republike Srbije od maja 2001. godine.

Nakon što je vodenica prestala sa radom započeo je neminovan proces njenog propadanja, sve do 1996. godine kada su izvršeni obimni radovi na obnovi i uređenju. Prvobitna autentičnost tradicionalne stare vodenice je očuvana i na jedan potpuno originalan način prezentuje sliku srpske tradicije i kulture.

Danas, korisnik objekta je Centar za kulturu "Sv. Stefan despot srpski", koji organizuje književne večeri i pozorišne predstave.

Jedinstveni i obogaćeni kulturni sadržaj doprinosi održivom razvoju grada i prezentuje kako etnološke vrijednosti vodenice, tako i kulturne manifestacije grada.

Stara vodenica u Despotovcu ima regionalni značaj u istorijskom, arhitektonskom i etnografskom smislu. Obogaćena istorijskom pričom o imućnoj porodici Staić, o arhitektonskim odlikama tradicionalnog graditeljstva i srpskoj kulturi, stara vodenica je kulturni dragulj kako Pomoravlja, tako i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana