Srpska ima veliki potencijal za crtanje stripova

G.S.
Srpska ima veliki potencijal za crtanje stripova

Ljubitelji stripa imali su priliku da proteklog vikenda uživaju u postavkama popularnih likova poput Alana Forda i Zagora na trećem Međunarodnom salonu stripa “Deveta dimenzija”, koji je održan u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Na manifestaciji je predstavljeno 11 izložbenih postavki domaćih autora i četiri izložbe italijanskih stvaralaca.

Neke od najinteresantnijih bile su izložba strip tabli i ilustracija 23 autora, zatim postavka “Gluvo doba”, koja je nastala po istoimenoj zbirci priča Ninoslava Mitrovića te postavka strip tabli Tatjane Vidojević “More je bilo mirno”, koja je nastala po priči Tanje Stupar Trifunović.

Predsjednik Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” Zoran Pejić istakao je da Srpska ima veliki potencijal u crtanju i osmišljavanju stripova te da je potrebno mnogo više promovisati ovu umjetnost da bi taj potencijal bio adekvatno iskorišćen.

- Treći međunarodni salon stripa je prilika da se o toj temi razgovara, ali i da mladi i neotkriveni talenti pokažu svoje umijeće. Konkretan primjer dogodio se na našoj prvoj manifestaciji ovog tipa, kada se sasvim slučajno pojavio Srđan Vranješ iz Banjaluke, koji je nacrtao prvi manga strip na prostoru bivše Jugoslavije, a da to šira javnost ne zna - rekao je Pejić i dodao da je manga način crtanja specifičan i zanimljiv, jer je sve suprotno napisano i nacrtano od dosadašnjeg načina te da se strip čita od zadnje stranice i to zdesna nalijevo.

Objasnio je da je posebna pažnja na salonu bila posvećena djeci i načinima da se njima približi ova vrsta umjetnosti.

- Zbog pooštrenih mjera bezbjednosti uzrokovanih pojavom virusa korona, ove godine nažalost na salonu nije bilo gostiju iz inostranstva, iako su bili veoma zainteresovani da učestvuju - rekao je Pejić.

Zainteresovani posjetioci imali su priliku da pogledaju izložbene postavke te da učestvuju u strip radionicama sa domaćim crtačima.

Udruženje “Deveta dimenzija” je i ove godine predstavilo svoja nova izdanja, strip-album Milana Jovanovića “Džejson Brajs”, Milorada Vicanovića “Luftbalons” i najnovije izdanje popularnih “Stripovijetki” Milana Mladića i Predraga Ikonića, nastalih prema djelu Petra Kočića u italijansko-srpskoj verziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana