Српска има велики потенцијал за цртање стрипова

Г.С.
Српска има велики потенцијал за цртање стрипова

Љубитељи стрипа имали су прилику да протеклог викенда уживају у поставкама популарних ликова попут Алана Форда и Загора на трећем Међународном салону стрипа “Девета димензија”, који је одржан у Каменој кући на тврђави Кастел.

На манифестацији је представљено 11 изложбених поставки домаћих аутора и четири изложбе италијанских стваралаца.

Неке од најинтересантнијих биле су изложба стрип табли и илустрација 23 аутора, затим поставка “Глуво доба”, која је настала по истоименој збирци прича Нинослава Митровића те поставка стрип табли Татјане Видојевић “Море је било мирно”, која је настала по причи Тање Ступар Трифуновић.

Предсједник Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” Зоран Пејић истакао је да Српска има велики потенцијал у цртању и осмишљавању стрипова те да је потребно много више промовисати ову умјетност да би тај потенцијал био адекватно искоришћен.

- Трећи међународни салон стрипа је прилика да се о тој теми разговара, али и да млади и неоткривени таленти покажу своје умијеће. Конкретан примјер догодио се на нашој првој манифестацији овог типа, када се сасвим случајно појавио Срђан Врањеш из Бањалуке, који је нацртао први манга стрип на простору бивше Југославије, а да то шира јавност не зна - рекао је Пејић и додао да је манга начин цртања специфичан и занимљив, јер је све супротно написано и нацртано од досадашњег начина те да се стрип чита од задње странице и то здесна налијево.

Објаснио је да је посебна пажња на салону била посвећена дјеци и начинима да се њима приближи ова врста умјетности.

- Због пооштрених мјера безбједности узрокованих појавом вируса корона, ове године нажалост на салону није било гостију из иностранства, иако су били веома заинтересовани да учествују - рекао је Пејић.

Заинтересовани посјетиоци имали су прилику да погледају изложбене поставке те да учествују у стрип радионицама са домаћим цртачима.

Удружење “Девета димензија” је и ове године представило своја нова издања, стрип-албум Милана Јовановића “Џејсон Брајс”, Милорада Вицановића “Луфтбалонс” и најновије издање популарних “Стриповијетки” Милана Младића и Предрага Иконића, насталих према дјелу Петра Кочића у италијанско-српској верзији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана