Spasena postavka muzeja u Doboju

Aleksandra Madžar
Spasena postavka muzeja u Doboju

Banjaluka - Kompletna stalna postavka Regionalnog muzeja Doboj spasena je zahvaljujući direktoru i radnicima ove institucije.

- Imali smo petnaest minuta da eksponate prenesemo na drugi sprat muzeja, brzo smo reagovali, pravili smo selekciju i spasili smo kompletnu stalnu postavku - rekao je direktor muzeja Nebojša Dragojlović.

Ovaj podvig važan za kulturu učinili su 15. maja, a poslije samo dvadeset minuta otišli su da spasavaju svoje kuće.

Ništa manje humani nisu ni brojni glumci, režiseri i muzičari iz Banjaluke koji su se uključili u čišćenje Centra za kulturu i obrazovanje Doboj, koji se poslije poplave nalazi u katastrofalnom stanju. Uništena je kino-sala za pozornicom, kao i Umjetnička galerija ove ustanove.

Sa njima su u srijedu cijeli dan vrijedno radili profesori i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, kolektiv Narodnog pozorišta RS, kao i radnici Muzeja savremene umjetnosti RS.

- Poplava je uništila materijalna dobra, ali ne i duh ove institucije. Veoma sam zahvalan umjetnicima i svima koji su došli. Nesebično nam pružaju podršku i održaće niz humanitarnih koncerata kako bi se ova ustanova što prije oporavila - istakao je direktor dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje Vojo Stjepanović.

I Muzej savremene umjetnosti RS u narednom periodu svoje aktivnosti će usmjeriti na pružanje profesionalne pomoći ugroženim institucijama.

- U ovom trenutku fokusirani smo na prikupljanje foto-dokumentacije i evidentiranje štete. Tek ćemo poslije analize stanja na terenu moći da preduzmemo potrebne mjere za saniranje - rekla je vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković i dodala da su posjetili i Regionalni muzej Doboj, gdje su takođe uručili humanitarnu pomoć i pomogli pri čišćenju ovog objekta.

Banjalučko studentsko pozorište organizovalo je juče veliku humanitarnu akciju "Pomozimo bebama", gdje su prikupljali higijenske pakete, hranu i opremu za bebe. Punktovi na kojima su građani mogli da ostave pomoć bili su otvoreni u Narodnom pozorištu RS, Dječijem pozorištu RS, Podrum sceni u Gospodskoj ulici i u Domu omladine. Kako bi prikupili što više neophodne pomoći, na pozorišnoj sceni Doma omladine sinoć je izvedena predstava "Dvanaest zvjezdica".

Komad "Četrnaesta" biće izveden večeras u 20 časova na velikoj sceni nacionalnog teatra Srpske, a novac od ulaznica namijenjen je ugroženom stanovništvu. Pomoć poplavljenima Banjalučani će moći da doniraju i u Gradskom pozorištu "Jazavac" kupovinom ulaznice za komediju "Celo telo tu me boli", a u holu ovog teatra večeras mogu da ostave i humanitarne pakete. Na sceni Dječijeg pozorišta RS sutra u 11 časova biće odigrana predstava "Kralj žabac", takođe u humanitarne svrhe.

Četvrto međunarodno pijanističko takmičenje "Banjalučko bijenale 2014" počelo je juče, a kao i svi događaji, održava se prije svega kako bi se skupilo što više novac za pomoć nastradalim od poplave.

Na području pogođenom poplavama i klizištima u BiH ugrožena su 263 nacionalna spomenika, dok je potencijalno ugroženo 120. Saopšteno je ovo iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Na osnovu procjene stanja ugroženosti nacionalnih spomenika, Komisija će preduzeti mjere koje mogu doprinijeti ublažavanju posljedica poplava na kulturno nasljeđe, uključujući i pripremu prijedloga projekata spasavanja najugroženijih dobara za međunarodnu i stranu pomoć.

Najugroženije institucije

- Najugroženije ustanove kulture u Republici Srpskoj su u Čelincu, Doboju, Bijeljini i Šamcu - rekla je pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Irena Soldat-Vujanović.

Dodala je da je Ministarstvo sačinilo plan posjete ugroženim objektima kulture, a među njima i poplavljenoj Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica RS u Banjaluci.

- Ovdje su preduzete sve aktivnosti na sanaciji, čišćenju i dezinfekciji prostorija zahvaćenih poplavom. Oni su pravovremeno djelovali da bi sačuvali opremu i prostorije od propadanja - navodi Vujanovićeva.

Manastiri

Manastir Papraća u opštini Šekovići nije ugrožen poplavama, ali su stradali pristupni putevi i mostovi do manastira Lovnica u istoj opštini, čiji je objekat ostao čitav. Ovo je potvrdio direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS Slobodan Nagradić.

- Na manastiru Papraća nema novih oštećenja, ali ova viševjekovna svetinja, nažalost, načeta je zubom vremena, što se može sanirati skromnim sredstvima - kaže Nagradić.

Koncert "Klavirskog trija"

Humanitarni koncert koji su izveli Dejan Janković (klavir), Sonja Vojvodić (violina) i Lidija Paulin (violončelo) održan je u Banskom dvoru Kulturnom centru. Moto koncerta održanog u srijedu uveče bio je "Klasična muzika u borbi za živote", a mnogobrojni posjetioci imali su priliku da na ulazu u salu ostave dobrovoljne novčane priloge koji će biti uplaćeni na račun Vlade RS za poplavom ugrožena područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana