Спасена поставка музеја у Добоју

Александра Маџар
Спасена поставка музеја у Добоју

Бањалука - Комплетна стална поставка Регионалног музеја Добој спасена је захваљујући директору и радницима ове институције.

- Имали смо петнаест минута да експонате пренесемо на други спрат музеја, брзо смо реаговали, правили смо селекцију и спасили смо комплетну сталну поставку - рекао је директор музеја Небојша Драгојловић.

Овај подвиг важан за културу учинили су 15. маја, а послије само двадесет минута отишли су да спасавају своје куће.

Ништа мање хумани нису ни бројни глумци, режисери и музичари из Бањалуке који су се укључили у чишћење Центра за културу и образовање Добој, који се послије поплаве налази у катастрофалном стању. Уништена је кино-сала за позорницом, као и Умјетничка галерија ове установе.

Са њима су у сриједу цијели дан вриједно радили професори и студенти бањалучке Академије умјетности, колектив Народног позоришта РС, као и радници Музеја савремене умјетности РС.

- Поплава је уништила материјална добра, али не и дух ове институције. Веома сам захвалан умјетницима и свима који су дошли. Несебично нам пружају подршку и одржаће низ хуманитарних концерата како би се ова установа што прије опоравила - истакао је директор добојског Центра за културу и образовање Војо Стјепановић.

И Музеј савремене умјетности РС у наредном периоду своје активности ће усмјерити на пружање професионалне помоћи угроженим институцијама.

- У овом тренутку фокусирани смо на прикупљање фото-документације и евидентирање штете. Тек ћемо послије анализе стања на терену моћи да предузмемо потребне мјере за санирање - рекла је вршилац дужности директора Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић и додала да су посјетили и Регионални музеј Добој, гдје су такође уручили хуманитарну помоћ и помогли при чишћењу овог објекта.

Бањалучко студентско позориште организовало је јуче велику хуманитарну акцију "Помозимо бебама", гдје су прикупљали хигијенске пакете, храну и опрему за бебе. Пунктови на којима су грађани могли да оставе помоћ били су отворени у Народном позоришту РС, Дјечијем позоришту РС, Подрум сцени у Господској улици и у Дому омладине. Како би прикупили што више неопходне помоћи, на позоришној сцени Дома омладине синоћ је изведена представа "Дванаест звјездица".

Комад "Четрнаеста" биће изведен вечерас у 20 часова на великој сцени националног театра Српске, а новац од улазница намијењен је угроженом становништву. Помоћ поплављенима Бањалучани ће моћи да донирају и у Градском позоришту "Јазавац" куповином улазнице за комедију "Цело тело ту ме боли", а у холу овог театра вечерас могу да оставе и хуманитарне пакете. На сцени Дјечијег позоришта РС сутра у 11 часова биће одиграна представа "Краљ жабац", такође у хуманитарне сврхе.

Четврто међународно пијанистичко такмичење "Бањалучко бијенале 2014" почело је јуче, а као и сви догађаји, одржава се прије свега како би се скупило што више новац за помоћ настрадалим од поплаве.

На подручју погођеном поплавама и клизиштима у БиХ угрожена су 263 национална споменика, док је потенцијално угрожено 120. Саопштено је ово из Комисије за очување националних споменика БиХ. На основу процјене стања угрожености националних споменика, Комисија ће предузети мјере које могу допринијети ублажавању посљедица поплава на културно насљеђе, укључујући и припрему приједлога пројеката спасавања најугроженијих добара за међународну и страну помоћ.

Најугроженије институције

- Најугроженије установе културе у Републици Српској су у Челинцу, Добоју, Бијељини и Шамцу - рекла је помоћник министра просвјете и културе РС Ирена Солдат-Вујановић.

Додала је да је Министарство сачинило план посјете угроженим објектима културе, а међу њима и поплављеној Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица РС у Бањалуци.

- Овдје су предузете све активности на санацији, чишћењу и дезинфекцији просторија захваћених поплавом. Они су правовремено дјеловали да би сачували опрему и просторије од пропадања - наводи Вујановићева.

Манастири

Манастир Папраћа у општини Шековићи није угрожен поплавама, али су страдали приступни путеви и мостови до манастира Ловница у истој општини, чији је објекат остао читав. Ово је потврдио директор Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС Слободан Наградић.

- На манастиру Папраћа нема нових оштећења, али ова вишевјековна светиња, нажалост, начета је зубом времена, што се може санирати скромним средствима - каже Наградић.

Концерт "Клавирског трија"

Хуманитарни концерт који су извели Дејан Јанковић (клавир), Соња Војводић (виолина) и Лидија Паулин (виолончело) одржан је у Банском двору Културном центру. Мото концерта одржаног у сриједу увече био је "Класична музика у борби за животе", а многобројни посјетиоци имали су прилику да на улазу у салу оставе добровољне новчане прилоге који ће бити уплаћени на рачун Владе РС за поплавом угрожена подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана