Slikari apelovali na spas Bardače i njenih umjetnina

Dejan Jovičić
Slikari apelovali na spas Bardače i njenih umjetnina

SRBAC - Prirodni rezervat Bardača koji je devastiran proteklih godina i umjetnine sa bardačke kolonije koje je nagrizao zub vremena moraju ostati sačuvani za buduća pokoljenja jer se radi o neprocjenjivom prirodnom i kulturnom blagu Srpca i cijele Republike Srpske.

Ovo je poruka koja je upućena sa završne ceremonije 39. saziva Likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac 2022”, na kojoj je izložen 51 umjetnički rad koje je naslikalo 18 slikara iz osam zemalja. 

Direktor Centra za kulturu i sport iz Srpca Radovan Mitraković rekao je da je njihova ustanova, kao nekadašnji Narodni univerzitet, pokrenula ideju o bardačkoj koloniji 1984. godine, na prijedlog akademskog slikara Rajka Petkovića, s ciljem da se zajedničkim djelovanjem umjetnika, ekologa i svih ljubitelja životne sredine zaštiti Bardača i sva prirodna bogatstva srbačke opštine.

- Borba za spas Bardače, u kojoj su isušena jezera i uništen biljni i životinjski svijet, traje i danas. Iako više ne izgleda kao nekad, ona i dalje odiše starim šarmom i njene ljepote još uvijek privlače umjetnike iz cijelog svijeta, koji su svoje emocije izrazili kroz slikarsko platno i poručili da je pravo vrijeme da se zaustavi njeno propadanje - naveo je Mitraković.

Slikarka Samah Samaha iz Jordana kaže da je oduševljena bardačkom kolonijom, za koju smatra da je jedinstvena u svijetu.

- Do sada nisam imala priliku da stvaram u okruženju sa toliko različitih kultura i slikarskih tehnika, u čarobnoj prirodi koja je i dalje prelijepa i prosto motiviše na stvaranje - objasnila je Samaha.

Akademski slikar Milovan Čikić iz Gradiške učestvovao je u više saziva i obogatio fundus bardačke kolonije sa nekoliko desetina slika.

- Čast mi je što sam ponovo dio jedne od najstarijih likovnih kolonija na ovim prostorima. Priroda koju nudi Bardača je veoma inspirativna i ako se ne uspije nekako spasiti, njene ljepote zauvijek će ostati ovjekovječene kroz naša djela - kazao je Čikić.

Fundus bardačke kolonije trenutno broji 672 slike, koje se skladište u neuslovnim prostorijama Centra za kulturu i sport. Kako bi se sačuvale, prije dvije godine započeti su radovi na adaptaciji umjetničke galerije u nekadašnjem Domu mladih, a radovi sporo napreduju zbog enormnog povećanja cijena građevinskog materijala, koji su višestruko uvećali troškove izgradnje.

Predsjednica Upravnog odbora Centra za kulturu i sport Srbac Branka Sančanin rekla je da se od projekta nije odustalo jer neprocjenjive umjetnine različitog formata i likovnih tehnika moraju jednog dana dobiti svoju kuću.

- Radovi nisu stali, samo se sporo odvijaju i pokušaćemo na sve načine doprinijeti da se završe barem do kraja ove godine. Buduća galerija će imati sve uslove za smještaj ovolikog broja slika, od potrebne vlažnosti, toplote i svjetlosti, što je potrebno da ostanu sačuvane. Predviđen je i veliki izložbeni prostor - istakla je ona.

Bardačka kolonija ove godine održana je pod sloganom “Spas planete - Oaza Srbac”, a u planu je da pod istim nazivom djeluje i sljedeće godine.

Škola

I ove godine organizovana je škola slikanja koju je pohađalo 16 talentovanih učenika iz Srpca, a sa mladima je radila Jelena Vušurović, koja vodi slikarsku školu na Cetinju, Samah Samaha, koja radi sa mladima u studiju u Jordanu i akademski slikar Konstantin Todoraško iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana