Сликари апеловали на спас Бардаче и њених умјетнина

Дејан Јовичић
Сликари апеловали на спас Бардаче и њених умјетнина

СРБАЦ - Природни резерват Бардача који је девастиран протеклих година и умјетнине са бардачке колоније које је нагризао зуб времена морају остати сачувани за будућа покољења јер се ради о непроцјењивом природном и културном благу Српца и цијеле Републике Српске.

Ово је порука која је упућена са завршне церемоније 39. сазива Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац 2022”, на којој је изложен 51 умјетнички рад које је насликало 18 сликара из осам земаља. 

Директор Центра за културу и спорт из Српца Радован Митраковић рекао је да је њихова установа, као некадашњи Народни универзитет, покренула идеју о бардачкој колонији 1984. године, на приједлог академског сликара Рајка Петковића, с циљем да се заједничким дјеловањем умјетника, еколога и свих љубитеља животне средине заштити Бардача и сва природна богатства србачке општине.

- Борба за спас Бардаче, у којој су исушена језера и уништен биљни и животињски свијет, траје и данас. Иако више не изгледа као некад, она и даље одише старим шармом и њене љепоте још увијек привлаче умјетнике из цијелог свијета, који су своје емоције изразили кроз сликарско платно и поручили да је право вријеме да се заустави њено пропадање - навео је Митраковић.

Сликарка Самах Самаха из Јордана каже да је одушевљена бардачком колонијом, за коју сматра да је јединствена у свијету.

- До сада нисам имала прилику да стварам у окружењу са толико различитих култура и сликарских техника, у чаробној природи која је и даље прелијепа и просто мотивише на стварање - објаснила је Самаха.

Академски сликар Милован Чикић из Градишке учествовао је у више сазива и обогатио фундус бардачке колоније са неколико десетина слика.

- Част ми је што сам поново дио једне од најстаријих ликовних колонија на овим просторима. Природа коју нуди Бардача је веома инспиративна и ако се не успије некако спасити, њене љепоте заувијек ће остати овјековјечене кроз наша дјела - казао је Чикић.

Фундус бардачке колоније тренутно броји 672 слике, које се складиште у неусловним просторијама Центра за културу и спорт. Како би се сачувале, прије двије године започети су радови на адаптацији умјетничке галерије у некадашњем Дому младих, а радови споро напредују због енормног повећања цијена грађевинског материјала, који су вишеструко увећали трошкове изградње.

Предсједница Управног одбора Центра за културу и спорт Србац Бранка Санчанин рекла је да се од пројекта није одустало јер непроцјењиве умјетнине различитог формата и ликовних техника морају једног дана добити своју кућу.

- Радови нису стали, само се споро одвијају и покушаћемо на све начине допринијети да се заврше барем до краја ове године. Будућа галерија ће имати све услове за смјештај оволиког броја слика, од потребне влажности, топлоте и свјетлости, што је потребно да остану сачуване. Предвиђен је и велики изложбени простор - истакла је она.

Бардачка колонија ове године одржана је под слоганом “Спас планете - Оаза Србац”, а у плану је да под истим називом дјелује и сљедеће године.

Школа

И ове године организована је школа сликања коју је похађало 16 талентованих ученика из Српца, а са младима је радила Јелена Вушуровић, која води сликарску школу на Цетињу, Самах Самаха, која ради са младима у студију у Јордану и академски сликар Константин Тодорашко из Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана