Sjećanje na slikarku Fridu Kalo: Slikanjem pobjeđivala bol

Ilijana Božić
Sjećanje na slikarku Fridu Kalo: Slikanjem pobjeđivala bol

BANjALUKA - “Za mene je slikanje onoga što mi se dešava bio način da prevaziđem svoje patnje, da nastavim da živim i slavim život”, riječi su slikarke Fride Kalo, koja je na svojim djelima oslikavala svoje tuge i svoj realni život, a koja je rođena na današnji dan prije 115 godina.

Frida Kalo donijela je promjene u meksičkoj kulturi. Jedno vrijeme oblačila se kao muškarac. Šišala se kratko i nosila pantalone, ali kad bi odlazila Dijegu Riveri, svojoj najvećoj ljubavi, oblačila bi meksičku narodnu nošnju. Neobičnim haljinama koje je nosila željela da poruči kolika je moć žene. U njoj je strast kuljala, igranjem i pjevanjem voljela je da privlači pažnju.

Život Fride Kalo bio je obojen bolešću i velikim tugama. Rođena je sa težim oblikom skolioze i desna noga joj je bila kraća i mršavija od lijeve. Roditelji je do treće godine nisu puštali van kuće, jer nisu željeli da je okolina povrijedi i da je ne ogovaraju. Međutim, bolest nije spriječila Fridu da ostvari snove, da slika i da donosi promjene. U svemu joj je otac bio velika podrška. Na platnima je oslikala sva svoja unutrašnja raspoloženja i ono što je boljelo. Njen život obilježio je slikar Dijego Rivera, što je vidno i na njenim platnima. U znak sjećanja na nju i njena djela izdvojili smo pet njenih slika.

“Dijego i ja”

Dijega Riveru upoznala je 1922. godine i pokušavala je da privuče njegovu pažnju na sve načine i na kraju je uspjela. Donosila mu je svoje slike, a on ju je podržavao da nastavi rad. Ostavio je na nju ideološki uticaj na okrenutost ka nezavisnoj meksičkoj umjetnosti. Frida se udala za Dijega, a on ju je varao, čak ju je prevario sa njenom rođenom sestrom. Sve to ju je boljelo. Nije mogla da ima djecu koju je silno željela i to je uništavalo. Na mnogim njenim slikama je portret Dijega, a platno “Dijego i ja” je jedan od njenih posljednjih autoportreta koji prikazuje uplakanu Fridu s Dijegom naslikanim iznad njenih očiju. Ova slika je prodata na aukciji u Njujorku za rekordnih 3,9 miliona dolara, što je najviša cijena ikad plaćena za djelo iz Latinske Amerike.

“Autobus”

Bio je 17. septembar 1925. godine kada se autobus, kojim je Frida putovala, sudario sa tramvajem. U toj nesreći slikarka je teško povrijeđena. Tijelo joj je bilo skoro smrskano i više od godinu dana je provela ležeći u krevetu. Bol je od tada postao sastavni dio njenog života, a veći dio slika je naslikala u krevetu. Svoje sjećanje na posljednje trenutke u autobusu prije nesreće ovjekovječila je na slici “Autobus” 1929. godine. Na platnu je vidan uticaj Rivere na njene političke stavove. Ljudi koji sjede na drvenoj klupi u autobusu pripadaju različitim klasama meksičkog društva. Na ovom platnu pokazala je obespravljene. Indijsku majku slika kao Madonu, odnosno Bogorodicu, a plavookog muškarca kao kapitalistu. Tu su žena sa korpom i čovjek koji su predstavnici radničke klase.

“Dvije Fride”

Ovaj dvostruki autoportret nastao 1939. godine jedna je od njenih najistaknutijih slika. Jedna nosi bijelu haljinu viktorijanskog izgleda u evropskom stilu, a druga tradicionalnu haljinu Tehuana. “Dvije Fride” je naslikala iste godine kada se razvela od Rivere. Neki istoričari umjetnosti su isticali da je tu predstavila svoje porijeklo, jer joj je otac bio je Nijemac, a majka Mestik. Drugo tumačenje kaže da je jedna Frida ona koju je obožavao Dijego, dok je druga ona koju je odbio. U Fridinoj interpretaciji slika je sjećanje na imaginarnog prijatelja iz djetinjstva. Po predmetima koje drže u rukama i veni koja ih povezuje uočavamo da djelo aludira na Fridin život neprestanog bola i hirurških zahvata, ali i na astečku tradiciju ljudskog žrtvovanja.

“Autoportret sa ogrlicom od trnja i kolibrijem”

Na ovom autoportretu predstavila se kao hrišćanska mučenica. Trnje na njenom vratu simbol je boli koji je osjećala zbog razvoda s Dijegom. Na trnovitoj ogrlici zakačen je mrtav kolibrić, čija raširena krila predstavljaju prepoznatljive Fridine obrve. Zanimljivo je da se u meksičkoj folklornoj tradiciji mrtvi kolibrić smatrao simbolom dobre sreće u ljubavi. Iznad njenog lijevog ramena stoji crna mačka, koja se povezuje s nesrećom i smrću, čime Frida izražava emocije, dok iznad desnog ramena stoji majmun, kojeg joj je poklonio Dijego, a koji je simbol đavola, a leptiri u kosi predstavljaju vaskrsenje. Surealizam je izražen na ovoj slici.

“Ranjeni jelen”

Neuspjela operacija kičme 1946. godine razočarala je Fridu Kalo i to je prikazala na slici “Ranjeni jelen”. Model za sliku bio je njen kućni ljubimac jelen Granizo. Frida je na slici prikazala mladog jelena sa svojom glavom okrunjenom rogovima. Daleko iza jelena koji stoički podnosi bol vidimo olujno osvijetljeno nebo koje donosi nadu, ali jelen nikada neće moći da ga dohvati. U donjem uglu slike zapisala je riječ karma, iskazujući tugu što ne može da promijeni svoju sudbinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana