Сјећање на сликарку Фриду Кало: Сликањем побјеђивала бол

Илијана Божић
Сјећање на сликарку Фриду Кало: Сликањем побјеђивала бол

БАЊАЛУКА - “За мене је сликање онога што ми се дешава био начин да превазиђем своје патње, да наставим да живим и славим живот”, ријечи су сликарке Фриде Кало, која је на својим дјелима осликавала своје туге и свој реални живот, а која је рођена на данашњи дан прије 115 година.

Фрида Кало донијела је промјене у мексичкој култури. Једно вријеме облачила се као мушкарац. Шишала се кратко и носила панталоне, али кад би одлазила Дијегу Ривери, својој највећој љубави, облачила би мексичку народну ношњу. Необичним хаљинама које је носила жељела да поручи колика је моћ жене. У њој је страст куљала, играњем и пјевањем вољела је да привлачи пажњу.

Живот Фриде Кало био је обојен болешћу и великим тугама. Рођена је са тежим обликом сколиозе и десна нога јој је била краћа и мршавија од лијеве. Родитељи је до треће године нису пуштали ван куће, јер нису жељели да је околина повриједи и да је не оговарају. Међутим, болест није спријечила Фриду да оствари снове, да слика и да доноси промјене. У свему јој је отац био велика подршка. На платнима је осликала сва своја унутрашња расположења и оно што је бољело. Њен живот обиљежио је сликар Дијего Ривера, што је видно и на њеним платнима. У знак сјећања на њу и њена дјела издвојили смо пет њених слика.

“Дијего и ја”

Дијега Риверу упознала је 1922. године и покушавала је да привуче његову пажњу на све начине и на крају је успјела. Доносила му је своје слике, а он ју је подржавао да настави рад. Оставио је на њу идеолошки утицај на окренутост ка независној мексичкој умјетности. Фрида се удала за Дијега, а он ју је варао, чак ју је преварио са њеном рођеном сестром. Све то ју је бољело. Није могла да има дјецу коју је силно жељела и то је уништавало. На многим њеним сликама је портрет Дијега, а платно “Дијего и ја” је један од њених посљедњих аутопортрета који приказује уплакану Фриду с Дијегом насликаним изнад њених очију. Ова слика је продата на аукцији у Њујорку за рекордних 3,9 милиона долара, што је највиша цијена икад плаћена за дјело из Латинске Америке.

“Аутобус”

Био је 17. септембар 1925. године када се аутобус, којим је Фрида путовала, сударио са трамвајем. У тој несрећи сликарка је тешко повријеђена. Тијело јој је било скоро смрскано и више од годину дана је провела лежећи у кревету. Бол је од тада постао саставни дио њеног живота, а већи дио слика је насликала у кревету. Своје сјећање на посљедње тренутке у аутобусу прије несреће овјековјечила је на слици “Аутобус” 1929. године. На платну је видан утицај Ривере на њене политичке ставове. Људи који сједе на дрвеној клупи у аутобусу припадају различитим класама мексичког друштва. На овом платну показала је обесправљене. Индијску мајку слика као Мадону, односно Богородицу, а плавооког мушкарца као капиталисту. Ту су жена са корпом и човјек који су представници радничке класе.

“Двије Фриде”

Овај двоструки аутопортрет настао 1939. године једна је од њених најистакнутијих слика. Једна носи бијелу хаљину викторијанског изгледа у европском стилу, а друга традиционалну хаљину Техуана. “Двије Фриде” је насликала исте године када се развела од Ривере. Неки историчари умјетности су истицали да је ту представила своје поријекло, јер јој је отац био је Нијемац, а мајка Местик. Друго тумачење каже да је једна Фрида она коју је обожавао Дијего, док је друга она коју је одбио. У Фридиној интерпретацији слика је сјећање на имагинарног пријатеља из дјетињства. По предметима које држе у рукама и вени која их повезује уочавамо да дјело алудира на Фридин живот непрестаног бола и хируршких захвата, али и на астечку традицију људског жртвовања.

“Аутопортрет са огрлицом од трња и колибријем”

На овом аутопортрету представила се као хришћанска мученица. Трње на њеном врату симбол је боли који је осјећала због развода с Дијегом. На трновитој огрлици закачен је мртав колибрић, чија раширена крила представљају препознатљиве Фридине обрве. Занимљиво је да се у мексичкој фолклорној традицији мртви колибрић сматрао симболом добре среће у љубави. Изнад њеног лијевог рамена стоји црна мачка, која се повезује с несрећом и смрћу, чиме Фрида изражава емоције, док изнад десног рамена стоји мајмун, којег јој је поклонио Дијего, а који је симбол ђавола, а лептири у коси представљају васкрсење. Суреализам је изражен на овој слици.

“Рањени јелен”

Неуспјела операција кичме 1946. године разочарала је Фриду Кало и то је приказала на слици “Рањени јелен”. Модел за слику био је њен кућни љубимац јелен Гранизо. Фрида је на слици приказала младог јелена са својом главом окруњеном роговима. Далеко иза јелена који стоички подноси бол видимо олујно освијетљено небо које доноси наду, али јелен никада неће моћи да га дохвати. У доњем углу слике записала је ријеч карма, исказујући тугу што не може да промијени своју судбину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана