Romani Agate Kristi uskoro u izdanju “Kontrasta”: Novi život avantura Herkula Poaroa

G.S.
Romani Agate Kristi uskoro u izdanju “Kontrasta”: Novi život avantura Herkula Poaroa

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Kontrast” najavila je da će ove godine početi sa objavljivanjem djela slavne kraljice kriminalističkih romana Agate Kristi te tako uskoro u novom izdanju na srpskom jeziku stiže nekoliko naslova najobjavljivanije autorke svih vremena u kojima je glavni junak čuveni detektiv Herkul Poaro.

“Tajanstveni događaj u Stajlsu” (1916) je prvi roman slavne spisateljice, napisan po nagovoru Agatine sestre Medž, koji je isprva bio odbijen od šest izdavača. Napisan je, kako legenda kaže, kao rezultat opklade da autorka, koja nikada ranije nije napisala knjigu, neće moći da sastavi detektivski roman u kojem čitalac ne bi mogao da otkrije ubicu, iako ima uvid u sve tragove kao i detektiv.

- Priča romana počinje povratkom ranjenog Hastingsa sa fronta u Englesku i njegovim boravkom tokom izlečenja na imanju kod svog prijatelja Džona Kavendiša. I pored idiličnog okruženja Hastings shvata da nešto nije u redu. Nakon slučaja trovanja u porodici Herkul Poaro je pozvan da istraži slučaj - stoji u najavi.

Drugi roman koji će biti preveden na srpski je “Ubistvo na terenu za golf” (1923), koje Poaroa odvodi u Francusku, gdje stiže kasno da bi spasio svog klijenta. Pronalazi njegovo tijelo nasilnički izbodeno na terenu za golf, a u džepu mu je ostalo ljubavno pismo za koje Poaro treba da odgonetne kome je bilo namijenjeno. Detektivska istraga dobija novi tok kada bude otkriven još jedan, identičan slučaj ubistva. U ovom romanu Agata ne krije svoju sklonost i uticaj koji je primila od francuskih autora kriminalističkih priča, prvenstveno od Gastona Lerua, autora “Fantoma u operi”.

Roman “Ubistvo po abecedi” (1936) uvodi ideju serijskog ubice i njegove psihološke motivacije. Poaro čeka na grešku ubice koji pronalazi žrtve prema abecednom redu i postaje sve sigurniji u svoje “podvige”. Kažu da kada je Agata Kristi pisala ovu priču termin “serijski ubica” još nije ni postojao.

Posljednji roman u “Kontrastovoj” seriji “Velika četvorka” (1927) je nastao iz preuređene zbirke kratkih priča.

- Na pragu Poaroove sobe pojavljuje se nezvani gost, od glave do pete prekriven prašinom, na momenat ga je gledao, onda se zaljuljao i pao. Ko je on? I šta znači četvorka naškrabana na parčetu papira - stoji u najavi izdavača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana