Романи Агате Кристи ускоро у издању “Контраста”: Нови живот авантура Херкула Поароа

Г.С.
Романи Агате Кристи ускоро у издању “Контраста”: Нови живот авантура Херкула Поароа

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Контраст” најавила је да ће ове године почети са објављивањем дјела славне краљице криминалистичких романа Агате Кристи те тако ускоро у новом издању на српском језику стиже неколико наслова најобјављиваније ауторке свих времена у којима је главни јунак чувени детектив Херкул Поаро.

“Тајанствени догађај у Стајлсу” (1916) је први роман славне списатељице, написан по наговору Агатине сестре Меџ, који је испрва био одбијен од шест издавача. Написан је, како легенда каже, као резултат опкладе да ауторка, која никада раније није написала књигу, неће моћи да састави детективски роман у којем читалац не би могао да открије убицу, иако има увид у све трагове као и детектив.

- Прича романа почиње повратком рањеног Хастингса са фронта у Енглеску и његовим боравком током излечења на имању код свог пријатеља Џона Кавендиша. И поред идиличног окружења Хастингс схвата да нешто није у реду. Након случаја тровања у породици Херкул Поаро је позван да истражи случај - стоји у најави.

Други роман који ће бити преведен на српски је “Убиство на терену за голф” (1923), које Поароа одводи у Француску, гдје стиже касно да би спасио свог клијента. Проналази његово тијело насилнички избодено на терену за голф, а у џепу му је остало љубавно писмо за које Поаро треба да одгонетне коме је било намијењено. Детективска истрага добија нови ток када буде откривен још један, идентичан случај убиства. У овом роману Агата не крије своју склоност и утицај који је примила од француских аутора криминалистичких прича, првенствено од Гастона Леруа, аутора “Фантома у опери”.

Роман “Убиство по абецеди” (1936) уводи идеју серијског убице и његове психолошке мотивације. Поаро чека на грешку убице који проналази жртве према абецедном реду и постаје све сигурнији у своје “подвиге”. Кажу да када је Агата Кристи писала ову причу термин “серијски убица” још није ни постојао.

Посљедњи роман у “Контрастовој” серији “Велика четворка” (1927) је настао из преуређене збирке кратких прича.

- На прагу Поароове собе појављује се незвани гост, од главе до пете прекривен прашином, на моменат га је гледао, онда се заљуљао и пао. Ко је он? И шта значи четворка нашкрабана на парчету папира - стоји у најави издавача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана