Preminuo višestruko nagrađivani novinar Radija 202 Milan D. Špiček: Posljednji “Krug dvestadvojkom”

Ilijana Božić
Preminuo višestruko nagrađivani novinar Radija 202 Milan D. Špiček: Posljednji “Krug dvestadvojkom”

BEOGRAD - Voditelj kultne emisije “Ponoćni bioskop”, “Medalja 202” i “Krug dvestadvojkom” i urednik Radija 202, filmski kritičar i autor nekoliko knjiga o filmu Milan D. Špiček preminuo je u Beogradu.

Bio je višestruko nagrađivan za sve novinarske discipline i filmsku kritiku, a nosilac je nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos srpskoj kulturi. Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Rođen je u Beogradu, gdje se školovao i diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti. Novinarstvo je bilo njegova velika ljubav pa je u te vode ušao još dok je bio srednjoškolac. Tokom duge karijere Špiček je prošao put od novinara do glavnog i odgovornog urednika Radio Beograda 202.

Filmskom kritikom bavio se od osamdesetih godina, kada je počeo da vodi i uređuje “Ponoćni bioskop”.

Izvještavao je s brojnih domaćih i inostranih filmskih smotri, a učestvovao je u stvaranju Filmskog festivala u Herceg Novom. Intervjuisao je mnoge ličnosti iz svijeta kulture, umjetnosti, a prije svega filma. Neke od njih su Frensis Ford Kopola, Robert de Niro, Đina Lolobriđida i druge.

Osim filmske kritike oprobao se i u glumi, a imao je epizodne uloge u ostvarenjima “Rana jesen” Tome Janjića, “Dečak iz Junkovca” Dejana Zečevića, “Ptice koje ne polete” Petra Lalovića i “Mesec nad Beogradom” Dragana Kresoje.

Autor je i četiri knjige koje govore o filmu - “Herceg Novi, ljubavi moja”, “Lepotica i zver”, “Niko nije savršen” i “Kuvarni glumci”.

Knjiga koje je osvojila čitaoce jeste “Kuvarni glumci”, koja na jedinstven način, svojstven Špičeku, govori o srpskim glumcima.

U opisu knjige je navedeno da su recepte za ovu knjigu autoru slali naši najpoznatiji glumci i glumice te da je on zauzvrat skuvao njihove portrete! Izuzetne kuvarske sklonosti i ljubav prema dobrom zalogaju i dobroj kapljici autor otkriva među mnogim svojim dugogodišnjim prijateljima, kao što su Mira Stupica, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Svetlana Bojković, Anica Dobra i drugi.

Svoj prvi roman “Heklanje uz vetar” izdao je 2015. godine. Posljednjih godina pisao je kolumne u dnevnom listu “Danas”.

Oprobao se i kao scenarista i reditelj u filmu “Lepo vreme za mlad grašak, Puriša” 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana