Преминуо вишеструко награђивани новинар Радија 202 Милан Д. Шпичек: Посљедњи “Круг двестадвојком”

Илијана Божић
Преминуо вишеструко награђивани новинар Радија 202 Милан Д. Шпичек: Посљедњи “Круг двестадвојком”

БЕОГРАД - Водитељ култне емисије “Поноћни биоскоп”, “Медаља 202” и “Круг двестадвојком” и уредник Радија 202, филмски критичар и аутор неколико књига о филму Милан Д. Шпичек преминуо је у Београду.

Био је вишеструко награђиван за све новинарске дисциплине и филмску критику, а носилац је националног признања за врхунски допринос српској култури. Вријеме и мјесто сахране биће накнадно објављени.

Рођен је у Београду, гдје се школовао и дипломирао на Факултету драмских умјетности. Новинарство је било његова велика љубав па је у те воде ушао још док је био средњошколац. Током дуге каријере Шпичек је прошао пут од новинара до главног и одговорног уредника Радио Београда 202.

Филмском критиком бавио се од осамдесетих година, када је почео да води и уређује “Поноћни биоскоп”.

Извјештавао је с бројних домаћих и иностраних филмских смотри, а учествовао је у стварању Филмског фестивала у Херцег Новом. Интервјуисао је многе личности из свијета културе, умјетности, а прије свега филма. Неке од њих су Френсис Форд Копола, Роберт де Ниро, Ђина Лолобриђида и друге.

Осим филмске критике опробао се и у глуми, а имао је епизодне улоге у остварењима “Рана јесен” Томе Јањића, “Дечак из Јунковца” Дејана Зечевића, “Птице које не полете” Петра Лаловића и “Месец над Београдом” Драгана Кресоје.

Аутор је и четири књиге које говоре о филму - “Херцег Нови, љубави моја”, “Лепотица и звер”, “Нико није савршен” и “Куварни глумци”.

Књига које је освојила читаоце јесте “Куварни глумци”, која на јединствен начин, својствен Шпичеку, говори о српским глумцима.

У опису књиге је наведено да су рецепте за ову књигу аутору слали наши најпознатији глумци и глумице те да је он заузврат скувао њихове портрете! Изузетне куварске склоности и љубав према добром залогају и доброј капљици аутор открива међу многим својим дугогодишњим пријатељима, као што су Мира Ступица, Милена Дравић, Драган Николић, Светлана Бојковић, Аница Добра и други.

Свој први роман “Хеклање уз ветар” издао је 2015. године. Посљедњих година писао је колумне у дневном листу “Данас”.

Опробао се и као сценариста и редитељ у филму “Лепо време за млад грашак, Пуриша” 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана