Preminuo legendarni muzičar i producent Stiv Albini

Branislav Predojević
Preminuo legendarni muzičar i producent Stiv Albini

 ČIKAGO - Legendarni muzičar Stiv Albini, jedan od najcjenjenijih muzičkih producenata današnjice i ikona nezavisne rok scene, preminuo je od srčanog udara u 62. godini života. Albini, koji je slavu genija iz sjenke stekao krajem osamdesetih i početkom devedesetih producirajući albume "Piksiza" , "Nirvane" i Pi-Džej Harvi, preminuo je u svom muzičkom studiju "Elektronik audio" u Čikagu tokom snimanja.

Albini je isprva bio član nekoliko američkih andergraund bendova kao što su "Big Blek", "Rejpmen" i "Šelak", te kultna figura alternative rok scene osamdesetih prije no što je producirao slavne albume "Surfer Rosa" grupe "Piksiz" (1988), "In Utero" grupe "Nirvana" (1993) i "Rid Of me" Pi-Džej Harvi (1993), postavši jedan od najcjenjenijih producenata današnjice.

Kao autor bio je jedan od začetnika američkog panka i nojs roka, poznat po bučnom i agresivnom stilu svojih bendova, uz ironične i provokativne tekstove. Kombinujući mašinske ritmove, bučni zvuk gitara i mračne, probijajuće basove, stvorio je autentičan stil koji je uticao na brojne muzičare širom planete.

Odrastao je u fakultetskom gradiću Misula u Montani gdje se tokom oporavka od slomljene noge upoznao sa muzikom pank ikona "Ramones", a svoju muzičku karijeru pripisuje slušanju njihovog prvog albuma - Bio sam zbunjen i oduševljen muzikom poput "Ramonesa", "Seks Pistolsa", "Pere Ibi" , "Devoa" i svih onih savremenih, inspirativnih pank bendova bez želje da ih oponašam - rekao je Albini.

Tokom studiranja u Čikagu, kao novinar upoznaje se sa narastajućom lokalnom pank scenom i već 1981. osniva svoj prvi bend "Big Blek", čiji albumi "Atomizer", "The Hammer Party" i "Songs About Fucking" brzo postaju kult na nezavisnoj sceni.

Uskoro osniva sastav "Rejpmen" sa kojim snima kontroverzni album "Two album Nuns and A Pack Mule", ali se bend razilazi, a Albini osniva sastav "Šelak", sa kojim je radio do smrti.

- Andergraund muzička scena 1980-ih me je bukvalno formirala kao osobu. Domišljatost i zajednički napor potrebni da bi svirke i ploče bile moguće, te efikasnost, upornost i samopouzdanje koji su bili suština te zajednice, informisali su i rasvijetlili svaki aspekt mog razmišljanja i ponašanja otkako sam se prvi put susreo s njima - rekao je Albini.

U međuvremenu počinje karijeru producenta u andergraund vodama, ali vrlo brzo nakon produkcije albuma "Surfer Rosa”(1987), prvenca kultnog benda "Piksiz", privlači pažnju, kako muzičara tako i diskografske industrije.

Po vlastitoj računici tokom karijere snimio je oko 1.500 albuma, u rasponu od potpuno nepoznatih bendova do rok zvijezda poput Džarvisa Kokera, Roberta Planta i Džimija Pejdža ili velikih bendova poput "Nirvane" i "Studžiza".

On sam odbijao je da se zove producentom, tvrdeći da je samo inženjer snimanja koji pomaže bendovima da pronađu što bolji zvuk, ali gitarista Stiv von Til iz metal benda "Neurozis" jasan je po pitanju saradnje sa Albinijem.

- On je najbolji prokleti inženjer na svijetu, vjerujem. On je vrlo tradicionalan, nema trikova, nema popravke kasnije. Postoji samo pristup izuzetno visoke vjernosti ka hvatanju prirodnog izvođenja u prostoriji - rekao je Von Til.

Sam Albini bio je veliki protivnik muzičke industrije, smatrajući da je eksploatatorska i okrenuta stilskoj homogenizaciji umjetnika i često je odbijao da bude plaćen za svoj rad, smatrajući da to nije etički ili je naplaćivao honorare daleko niže od standarda industrije, ne odbivši nikog ko je tražio pomoć od njega. U momentu smrti završavao je "To All Trains", novi album svog benda "Šelak", prvog nakon 10 godina pauze koji je trebalo da izađe 17. maja.

AKTIVISTA

 Koliko je bio poznat po svom muzičkom i producentskom radu, toliko je bio i po svom pank aktivizmu i kritičkim tekstovima na račun muzičke industrije.

Tokom karijere imao je brojna gostovanja u dokumentarnim filmovima posvećenim muzici, aktivno je kritikovao diskografsku industriju i velike festivale za iskorištavanje muzičara. Zalagao se za analogno snimanje muzike, tvrdeći da digitalitacija i striming uništavaju kvalitet zvuka.

Bio je strastveni igrač pokera, promotor zdrave ishrane te veliki protivnik alkohola i narkotika, tvrdeći da je to posljedica odrastanja uz oca alkoholičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana