Premijera “Antigone” 8. maja u Gračanici

Srna
Premijera “Antigone” 8. maja u Gračanici

GRAČANICA - Premijera Sofoklove drame “Antigona” u režiji Nenada Todorovića, a u produkciji Narodnog pozorišta u Prištini biće održana u subotu 8. maja u Domu kulture u Gračanici.

Prema riječima reditelja, novo čitanje antologijskog pozorišnog komada u ovoj verziji predstavlja više varijanti čuvene Sofoklove heroine, preko autora Žana Anuja do Bertolta Brehta, čak i kroz Eshilovu „Sedmoricu protiv Tebe”, a i putem songova.

„Antigona” je priča o pobuni nejake junakinje protiv neumoljivog tiranina, koja uporno želi da sahrani svog brata kako dolikuje, što joj nije dozvoljeno. Njen strašan kraj kao rezultat borbe za etička načela, ljubav koju vladar smatra ravnom izdaji, biće inspiracija remek djelima napisanim kroz vijekove.

„Antigona nervira muškarce, jer ih mrzi, a društvo ima masnice i lako dokazuje da je zlostavljano. Ona je pomahnitala usedelica, a takve nema šanse da oproste ni mački koju hrane od malena”, analizirao je dramu reditelj Nenad Todorović.

Kaže i da Antigona nema stav, već princip da brani oca, ali i brata koji je napao njen grad.

“Ona nema moral, ali ima rituale protiv zakona”, napominje reditelj, koji je i adaptirao Sofoklovu dramu.

Kako navodi, Antigona zapravo želi da cio svijet umre sa njom, kada već nije bio po njenom, nema namjeru da se preda i uobražena je do samoubilčkih namjera.

“Njena tragedija ne bi bila kabare da nije farsa - vladar protiv koga se bori obična je cirkuska nakaza. I biće nam žao nje, mrzećemo svet koji podseća na naš. Do prve sledeće komedije koja će nam više prijati”, zaključio je reditelj.

Antigonu igraju dve glumice Gorica Regodić i Milica Majstorović u alternaciji sa Ivanom Bartunjek, koja takođe tumači i lik Ismene u alternaciji sa Jelenom Orlović.

Kralja Kreonta igra Igor Damnjanović, a ostalu glumačku ekipu čine Miloš Ðuričić, Branko Babović, Nebojša Ðorđević, Strahinja Bičanin, Nikola Ðorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković.

U autorskom timu su i scenograf Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Kostadinović, a scenski pokret i koreografija je u rukama Isidore Stanišić.

Nakon premijernog igranja na Kosovu i Metohiji, “Antigona” će ubrzo biti izvedena i u mnogim gradovima širom Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana