Премијера “Антигоне” 8. маја у Грачаници

Срна
Премијера “Антигоне” 8. маја у Грачаници

ГРАЧАНИЦА - Премијера Софоклове драме “Антигона” у режији Ненада Тодоровића, а у продукцији Народног позоришта у Приштини биће одржана у суботу 8. маја у Дому културе у Грачаници.

Према ријечима редитеља, ново читање антологијског позоришног комада у овој верзији представља више варијанти чувене Софоклове хероине, преко аутора Жана Ануја до Бертолта Брехта, чак и кроз Есхилову „Седморицу против Тебе”, а и путем сонгова.

„Антигона” је прича о побуни нејаке јунакиње против неумољивог тиранина, која упорно жели да сахрани свог брата како доликује, што јој није дозвољено. Њен страшан крај као резултат борбе за етичка начела, љубав коју владар сматра равном издаји, биће инспирација ремек дјелима написаним кроз вијекове.

„Антигона нервира мушкарце, јер их мрзи, а друштво има маснице и лако доказује да је злостављано. Она је помахнитала уседелица, а такве нема шансе да опросте ни мачки коју хране од малена”, анализирао је драму редитељ Ненад Тодоровић.

Каже и да Антигона нема став, већ принцип да брани оца, али и брата који је напао њен град.

“Она нема морал, али има ритуале против закона”, напомиње редитељ, који је и адаптирао Софоклову драму.

Како наводи, Антигона заправо жели да цио свијет умре са њом, када већ није био по њеном, нема намјеру да се преда и уображена је до самоубилчких намјера.

“Њена трагедија не би била кабаре да није фарса - владар против кога се бори обична је циркуска наказа. И биће нам жао ње, мрзећемо свет који подсећа на наш. До прве следеће комедије која ће нам више пријати”, закључио је редитељ.

Антигону играју две глумице Горица Регодић и Милица Мајсторовић у алтернацији са Иваном Бартуњек, која такође тумачи и лик Исмене у алтернацији са Јеленом Орловић.

Краља Креонта игра Игор Дамњановић, а осталу глумачку екипу чине Милош Ðуричић, Бранко Бабовић, Небојша Ðорђевић, Страхиња Бичанин, Никола Ðорђевић, Вујадин Милошевић и Милош Танасковић.

У ауторском тиму су и сценограф Горан Стојчетовић, композитор Братислав Радовановић, костимографкиња Бојана Костадиновић, а сценски покрет и кореографија је у рукама Исидоре Станишић.

Након премијерног играња на Косову и Метохији, “Антигона” ће убрзо бити изведена и у многим градовима широм Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана