Predstavljeno 20 radova projekta “NFT for Women” u MSURS: Osnaživanje žena u umjetnosti

I. B.
Predstavljeno 20 radova projekta “NFT for Women” u MSURS: Osnaživanje žena u umjetnosti

BANjALUKA - “NFT for Women” jeste pilot projekat koji je Muzej savremene umjetnosti RS razvijao s kancelarijom organizacije “UN Women” u BiH. Glavni cilj je osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama koje otvaraju vrata za ulazak umjetnica na novo tržište s velikim ekonomskim potencijalom.

Kazala je to direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković u srijedu naveče na svečanoj prezentaciji 20 odabranih radova umjetnica, koje su izabrane na osnovu Javnog poziva za pomenuti projekat, čiji su radovi postali dio prve NFT kolekcije u BiH. Publika je imala priliku da pogleda digitalizovane radove finalistkinja i da se upozna s njihovim dosadašnjim radom. Kao završni dio programa bila je prezentovana onlajn galerija odabranih djela.

- Od 1. decembra 2022. do 30. januara 2023. godine bio je otvoren javni poziv za umjetnice svih dobi koje su željele da svoju umjetnost plasiraju u okviru NFT tržišta. Najvažnije je to da ovih 20 umjetničkih radova čine prvu NFT kolekciju u BiH - objasnila je Vujkovićeva.

Predstavnik kancelarije “UN Women” u BiH David Saunders je kazao da je njihov cilj bio osnaživanje prihoda umjetnica na nov i kreativan način, nakon čega je dobijen pristup globalnom tržištu.

Tih dvadeset umjetnica koje su odabrane u okviru projekta “NFT for Women” su Lejla Ahmedspahić, Melisa Ahmetović, Maja Dodig, Edita Gazibara, Maja Halilović, Aleksandra Ivanković, Andrea Krnetić, Marina Krsmanović, Ivana Kurešević, Radmila Lizdek, Ana Lukenda, Jelena Medić, Danijela Mihić, Željka Momirov, Borjana Mrđa, Željka Paić, Nastasja Puhalo, Edina Selesković, Amila Šarić i Alisa Teletović. I. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana