Представљено 20 радова пројекта “NFT for Women” у МСУРС: Оснаживање жена у умјетности

И. Б.
Представљено 20 радова пројекта “NFT for Women” у МСУРС: Оснаживање жена у умјетности

БАЊАЛУКА - “NFT for Women” јесте пилот пројекат који је Музеј савремене умјетности РС развијао с канцеларијом организације “UN Women” у БиХ. Главни циљ је оснаживање жена у умјетности и дигиталним технологијама које отварају врата за улазак умјетница на ново тржиште с великим економским потенцијалом.

Казала је то директорица Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић у сриједу навече на свечаној презентацији 20 одабраних радова умјетница, које су изабране на основу Јавног позива за поменути пројекат, чији су радови постали дио прве NFT колекције у БиХ. Публика је имала прилику да погледа дигитализоване радове финалисткиња и да се упозна с њиховим досадашњим радом. Као завршни дио програма била је презентована онлајн галерија одабраних дјела.

- Од 1. децембра 2022. до 30. јануара 2023. године био је отворен јавни позив за умјетнице свих доби које су жељеле да своју умјетност пласирају у оквиру NFT тржишта. Најважније је то да ових 20 умјетничких радова чине прву NFT колекцију у БиХ - објаснила је Вујковићева.

Представник канцеларије “UN Women” у БиХ Давид Саундерс је казао да је њихов циљ био оснаживање прихода умјетница на нов и креативан начин, након чега је добијен приступ глобалном тржишту.

Тих двадесет умјетница које су одабране у оквиру пројекта “NFT for Women” су Лејла Ахмедспахић, Мелиса Ахметовић, Маја Додиг, Едита Газибара, Маја Халиловић, Александра Иванковић, Андреа Крнетић, Марина Крсмановић, Ивана Курешевић, Радмила Лиздек, Ана Лукенда, Јелена Медић, Данијела Михић, Жељка Момиров, Борјана Мрђа, Жељка Паић, Настасја Пухало, Едина Селесковић, Амила Шарић и Алиса Телетовић. И. Б.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана