Predstava "Kokoška" 20 godina na repertoaru

Srna
Foto: Agencije

BANjALUKA - U Narodnom pozorištu Republike Srpske večeras će biti odigrana predstava "Kokoška", koja je premijeru imala na današnji dan prije 20 godina i najdugovječnija je predstava u istoriji ovog pozorišta koje postoji 91 godinu.

Glumac Aleksandar Stojković rekao je da višedecenijsko trajanje predstave na pozorišnim daskama svjedoči o ljubavi koja se rodila između komada i glumaca koji u njemu igraju, ali i komada i publike.

"Na sceni se vidi sve, naročito se osjeti kada glumci u predstavi dobro sarađuju i kada vole tu predstavu, onda tu ljubav prenose i na publiku", rekao je Stojković Srni.

On je naveo da je riječ o pitkoj komediji o životu pozorišnih umjetnika, protkanoj ozbiljnim životnim temama i problemima.

"To su svakodnevni problemi sa kojima se svako od nas susreće, ali protkani humorom i kao takvi sagledani iz skroz drugog ugla, te publika na kraju predstave shvati da ti problemi nisu nepremostivi kao što izgledaju na prvu", rekao je Stojković.

Glumac Đorđe Marković rekao je da je ova predstava jedinstven pokazatelj da glumci nikada ne stare, te da je to njihova velika privilegija.

"Mnogi od nas su u proteklih 20 godina postali majke, očevi, bake i deke, ali mi smo u ovim ulogama i dalje mladi, jer smo u odnosu na naše sinove, kćeri, unučad - veća djeca od svih njih", rekao je Marković.

Vedrana Mačković, koja je u predstavi zamijenila dosadašnju glumicu Gordanu Milinović, izrazila je zadovoljstvo što je dobila priliku da postane dio ansambla predstave koja se tako dugo održala na pozorišnim daskama.

"Motiv ljubavi koji prožima predstavu je isti danas kao i prije 20 godina i to je ono što ovu predstavu održava živom, ali i zanimljiv način rješavanja ljubavnih problema", rekla je Mačkovićeva.

Predstavu "Kokoška" po tekstu ruskog pisca Nikolaja Vladimiroviča Koljade na scenu Narodnog pozorišta Republike Srpske postavio je reditelj Predrag Štrbac 1. decembra 2001. godine.

Ovo je ujedno i najdugovječnija predstava u istoriji pozorišta koje postoji 91 godinu, a u kojem je, zajedno sa gostujućim izvedbama, odigrana 111 puta.

Večeras će predstava "Kokoška" biti izvedena 112. put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana