Представа "Кокошка" 20 година на репертоару

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - У Народном позоришту Републике Српске вечерас ће бити одиграна представа "Кокошка", која је премијеру имала на данашњи дан прије 20 година и најдуговјечнија је представа у историји овог позоришта које постоји 91 годину.

Глумац Александар Стојковић рекао је да вишедеценијско трајање представе на позоришним даскама свједочи о љубави која се родила између комада и глумаца који у њему играју, али и комада и публике.

"На сцени се види све, нарочито се осјети када глумци у представи добро сарађују и када воле ту представу, онда ту љубав преносе и на публику", рекао је Стојковић Срни.

Он је навео да је ријеч о питкој комедији о животу позоришних умјетника, протканој озбиљним животним темама и проблемима.

"То су свакодневни проблеми са којима се свако од нас сусреће, али проткани хумором и као такви сагледани из скроз другог угла, те публика на крају представе схвати да ти проблеми нису непремостиви као што изгледају на прву", рекао је Стојковић.

Глумац Ђорђе Марковић рекао је да је ова представа јединствен показатељ да глумци никада не старе, те да је то њихова велика привилегија.

"Многи од нас су у протеклих 20 година постали мајке, очеви, баке и деке, али ми смо у овим улогама и даље млади, јер смо у односу на наше синове, кћери, унучад - већа дјеца од свих њих", рекао је Марковић.

Ведрана Мачковић, која је у представи замијенила досадашњу глумицу Гордану Милиновић, изразила је задовољство што је добила прилику да постане дио ансамбла представе која се тако дуго одржала на позоришним даскама.

"Мотив љубави који прожима представу је исти данас као и прије 20 година и то је оно што ову представу одржава живом, али и занимљив начин рјешавања љубавних проблема", рекла је Мачковићева.

Представу "Кокошка" по тексту руског писца Николаја Владимировича Кољаде на сцену Народног позоришта Републике Српске поставио је редитељ Предраг Штрбац 1. децембра 2001. године.

Ово је уједно и најдуговјечнија представа у историји позоришта које постоји 91 годину, а у којем је, заједно са гостујућим изведбама, одиграна 111 пута.

Вечерас ће представа "Кокошка" бити изведена 112. пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана