Podići svijest o značaju lijepog i pravilnog izražavanja

Srna
Podići svijest o značaju lijepog i pravilnog izražavanja

PRIJEDOR - “Karavan kulture govora” koji je večeras gostovao u Prijedoru ima za cilj unapređenje govora kulture i podizanje svijesti o značaju lijepog i pravilnog izražavanja na srpskom jeziku, izjavio je komunikolog Slobodan Roksandić.

“Ovaj karavan je započet sa željom da proširimo svest o značaju usavršavanja usmenog izražavanja jer živimo u svetu gde je kultura govora poprilično zapostavljena i mladi misle da im uspeh u životu ne zavisi mnogo od toga kako se izražavaju”, rekao je Roksandić koji sa lingvistom Miloradom Telebakom i srpsko-francuskim humanitarcem Arnom Gujonom čini dio ove akcije.

Telebak je istakao da je cilj ovakvih tribina njegovanje govorne i jezičke kulture, naglasivši da je jezik vrlo značajan i da su sudbine jezika i naroda nerazdvojno jedinstvene.

“Davno smo skrivili prema jeziku, a krivci su oni koji su trebali uče druge o jeziku i da ga čuvaju i njeguju, počev od škole gdje se već decenijama jezik ne uči. Krivci su i mediji, naročito moćna televizija koja bi s obzirom na uticaj mogla da bude ispred škole, a najštetniji je uticaj susjednih jezika koji to nisu”, rekao je Telebak.

Gujon je naveo da mu srpski jezik nije maternji, te da je počeo da ga uči sa 20 godina i da je sa mnogo truda i upornosti uspio da ga savlada.

“Izborio sam se za svaku reč srpskog jezika i onda sam želeo da učestvujem u toj kampanji i da prenesem mladima i svima kojima je ta tema zanimljiva, zašto sam se odlučio na takav korak, kako je proteklo to učenje i šta cenim u srpskom jeziku”, rekao je Gujon.

On je dodao da mu se u srpskom jeziku sviđa gipkost sintakse i da se riječi mogu plasirati onako kako se želi.

“Ono što mi se sviđa je ta milozvučnost i melodičnost koja prija ušima. Onda sam poželeo da razumem ljude šta mi kažu, pogotovo na Kosovu i Metohiji gde sam donosio pomoć u enklavama, da razumem njihove probleme”, rekao je Gujon.

On je naglasio da se tako odlučio za učenje mada, istakao je, nije znao da će biti toliko teško jer srpski jezik ima sedam padeža, tri roda i četiri akcenta, ali da je uz ljubav i volju sve moguće.

U okviru “Karavana kulture govora”, za grupu učenika prijedorskih osnovnih i srednjih škola danas je održana prva od dvije edukativne radionice o temi poboljšanja govornih navika u prostorijama Gradske čitaonice.

Organizujući edukativnu tribinu i radionice, nakon gradova u Srbiji i dijaspori, i Prijedor se, poslije Banjaluke i Zvornika, te još četiri grada i Republici Srpskoj, gdje će karavan tek gostovati, uključio u aktivnosti s ciljem zaštitite srpskog jezika i pisma, odnosno očuvanja nacionalnog identiteta.

Riječ je o akciji Ministarstva informisanja i kulture Srbije koju je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog gorova “Izražajnost” iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana