Подићи свијест о значају лијепог и правилног изражавања

Срна
Подићи свијест о значају лијепог и правилног изражавања

ПРИЈЕДОР - “Караван културе говора” који је вечерас гостовао у Приједору има за циљ унапређење говора културе и подизање свијести о значају лијепог и правилног изражавања на српском језику, изјавио је комуниколог Слободан Роксандић.

“Овај караван је започет са жељом да проширимо свест о значају усавршавања усменог изражавања јер живимо у свету где је култура говора поприлично запостављена и млади мисле да им успех у животу не зависи много од тога како се изражавају”, рекао је Роксандић који са лингвистом Милорадом Телебаком и српско-француским хуманитарцем Арном Гујоном чини дио ове акције.

Телебак је истакао да је циљ оваквих трибина његовање говорне и језичке културе, нагласивши да је језик врло значајан и да су судбине језика и народа нераздвојно јединствене.

“Давно смо скривили према језику, а кривци су они који су требали уче друге о језику и да га чувају и његују, почев од школе гдје се већ деценијама језик не учи. Кривци су и медији, нарочито моћна телевизија која би с обзиром на утицај могла да буде испред школе, а најштетнији је утицај сусједних језика који то нису”, рекао је Телебак.

Гујон је навео да му српски језик није матерњи, те да је почео да га учи са 20 година и да је са много труда и упорности успио да га савлада.

“Изборио сам се за сваку реч српског језика и онда сам желео да учествујем у тој кампањи и да пренесем младима и свима којима је та тема занимљива, зашто сам се одлучио на такав корак, како је протекло то учење и шта ценим у српском језику”, рекао је Гујон.

Он је додао да му се у српском језику свиђа гипкост синтаксе и да се ријечи могу пласирати онако како се жели.

“Оно што ми се свиђа је та милозвучност и мелодичност која прија ушима. Онда сам пожелео да разумем људе шта ми кажу, поготово на Косову и Метохији где сам доносио помоћ у енклавама, да разумем њихове проблеме”, рекао је Гујон.

Он је нагласио да се тако одлучио за учење мада, истакао је, није знао да ће бити толико тешко јер српски језик има седам падежа, три рода и четири акцента, али да је уз љубав и вољу све могуће.

У оквиру “Каравана културе говора”, за групу ученика приједорских основних и средњих школа данас је одржана прва од двије едукативне радионице о теми побољшања говорних навика у просторијама Градске читаонице.

Организујући едукативну трибину и радионице, након градова у Србији и дијаспори, и Приједор се, послије Бањалуке и Зворника, те још четири града и Републици Српској, гдје ће караван тек гостовати, укључио у активности с циљем заштитите српског језика и писма, односно очувања националног идентитета.

Ријеч је о акцији Министарства информисања и културе Србије коју је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске и Удружење за унапређење и развој културе јавног горова “Изражајност” из Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана