Počeo 39. saziv bardačke kolonije u Srpcu: Spas planete kroz jezik umjetnosti

Dejan Jovičić
Počeo 39. saziv bardačke kolonije u Srpcu: Spas planete kroz jezik umjetnosti

SRBAC - Akademski umjetnici iz osam država okupili su se na ovogodišnjem, 39. sazivu Likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac” koji je ovog vikenda svečano otvoren u Domu kulture “Uglješa Kojadinović” u Srpcu i trajaće do 3. jula kada će biti organizovana izložba nastalih djela.

Umjetnici, njih osamnaest će u narednih sedam dana slikati na temu “Spas planete - Oaza Srbac” a najvrednija djela će ući u fundus bardačke kolonije koji broji preko 670 slika.

Direktor Centra za kulturu i sport Srbac Radovan Mitraković rekao je da je uložen izuzetan napor da umjetnici iz osam zemalja stignu u Srbac, a od najavljenih učesnika jedino nisu uspjeli organizovati dolazak slikarke Ragad Džabar iz Iraka.

- Već mjesecima radimo na tome da kolonija bude međunarodna u pravom smislu riječi i obavili smo mnoge razgovore i urgencije kod ambasada i drugih institucija kako bi umjetnici dobili vize. Slikarka iz Iraka je imala izuzetnu želju da dođe u Bardaču, ali zbog složene papirologije u tome nismo uspjeli. Ona će ipak biti sa nama uživo putem interneta, a poslala nam je i dva svoja rada - rekao je Mitraković.

On je izrazio zadovoljstvo što je Rajko Petković, akademski slikar i osnivač kolonije, koja djeluje bez prekida od 1984. godine, prihvatio da nakon dužeg vremena bude predsjednik Umjetničkog savjeta čime je manifestacija još više dobila na značaju.

- Ovogodišnja tema biće ista i naredne godine kada pripremamo jubilarnu četrdesetu koloniju, a koja će biti još spektakularnija sa većim brojem stranih učesnika. Tome zahvaljujemo Rajku koji je čitav svoj život posvetio prirodi, očuvanju Bardače i eko-sistema planete Zemlje - naglasio je Mitraković.

Početak kolonije ozvaničen je izložbom tridesetak radova slikarke Merjem Čavga iz Turske koja je diplomirala 1995. godine na Univerzitetu “Ondokuz Majis” u Samsunu na smjeru slikarstvo i do sada učestvovala na dvadesetak grupnih izložbi u Turskoj, Albaniji, Crnoj Gori i Egiptu.

- Motiv na mojim radovima su žene sa različitim osjećanjima, nekad je to sreća i tuga, a nekad bol i ogromno uzbuđenje. Kad pogledam u lice neke žene mogu da vidim njena osjećanja, što prenosim na slikarsko platno. Na mojim slikama nisu samo žene iz Turske već iz svih dijelova svijeta koje obilazim - rekla je Merjem.

Ističe da je rado prihvatila poziv da prvi put dođe u BiH i učestvuje na bardačkoj koloniji, dodajući da se osjeća kao da ovdje pripada jer je narod veoma ljubazan i kulturološki sličan.

- Živimo u različitim zemljama, ali imamo istu dušu i jako sam srećna i ponosna što sam dio ove kolonije i potrudiću se da se vratim i naredne godine. Zahvaljujem vlastima i drugim važnim ljudima koji su mi omogućili da dođem, kao i svim ljudima koji vole i vjeruju u umjetnost - rekla je Merjem.

Na otvaranju kolonije minutom ćutanja je odata počast akademskoj slikarki Andrijani Macievoj iz Skoplja, koja je prije mjesec dana preminula od karcinoma u 41. godini života, a trebalo je da učestvuje na bardačkoj koloniji.

Učesnici

Učešće na 39. sazivu bardačke kolonije uzeli su i slikari Konstantin Todorasko iz Rusije, Satar Nama iz Belgije, Samah Samaha iz Jordana, Tomas Sestan i Zdravko Mirčeta iz Švedske, Jelena Vušurević iz Crne Gore, Paša Gicić iz Srbije i Aleksa Vidaković, Mile Sredojević, Milovan Čikić, Renato Rakić, Mihajlo Nikolić, Marin Milutinović, Boris Eremić, Tamara Cvijanović i Mladen Stajčić iz Republike Srpske.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana