Почео 39. сазив бардачке колоније у Српцу: Спас планете кроз језик умјетности

Дејан Јовичић
Почео 39. сазив бардачке колоније у Српцу: Спас планете кроз језик умјетности

СРБАЦ - Академски умјетници из осам држава окупили су се на овогодишњем, 39. сазиву Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац” који је овог викенда свечано отворен у Дому културе “Угљеша Којадиновић” у Српцу и трајаће до 3. јула када ће бити организована изложба насталих дјела.

Умјетници, њих осамнаест ће у наредних седам дана сликати на тему “Спас планете - Оаза Србац” а највреднија дјела ће ући у фундус бардачке колоније који броји преко 670 слика.

Директор Центра за културу и спорт Србац Радован Митраковић рекао је да је уложен изузетан напор да умјетници из осам земаља стигну у Србац, а од најављених учесника једино нису успјели организовати долазак сликарке Рагад Џабар из Ирака.

- Већ мјесецима радимо на томе да колонија буде међународна у правом смислу ријечи и обавили смо многе разговоре и ургенције код амбасада и других институција како би умјетници добили визе. Сликарка из Ирака је имала изузетну жељу да дође у Бардачу, али због сложене папирологије у томе нисмо успјели. Она ће ипак бити са нама уживо путем интернета, а послала нам је и два своја рада - рекао је Митраковић.

Он је изразио задовољство што је Рајко Петковић, академски сликар и оснивач колоније, која дјелује без прекида од 1984. године, прихватио да након дужег времена буде предсједник Умјетничког савјета чиме је манифестација још више добила на значају.

- Овогодишња тема биће иста и наредне године када припремамо јубиларну четрдесету колонију, а која ће бити још спектакуларнија са већим бројем страних учесника. Томе захваљујемо Рајку који је читав свој живот посветио природи, очувању Бардаче и еко-система планете Земље - нагласио је Митраковић.

Почетак колоније озваничен је изложбом тридесетак радова сликарке Мерјем Чавга из Турске која је дипломирала 1995. године на Универзитету “Ондокуз Мајис” у Самсуну на смјеру сликарство и до сада учествовала на двадесетак групних изложби у Турској, Албанији, Црној Гори и Египту.

- Мотив на мојим радовима су жене са различитим осјећањима, некад је то срећа и туга, а некад бол и огромно узбуђење. Кад погледам у лице неке жене могу да видим њена осјећања, што преносим на сликарско платно. На мојим сликама нису само жене из Турске већ из свих дијелова свијета које обилазим - рекла је Мерјем.

Истиче да је радо прихватила позив да први пут дође у БиХ и учествује на бардачкој колонији, додајући да се осјећа као да овдје припада јер је народ веома љубазан и културолошки сличан.

- Живимо у различитим земљама, али имамо исту душу и јако сам срећна и поносна што сам дио ове колоније и потрудићу се да се вратим и наредне године. Захваљујем властима и другим важним људима који су ми омогућили да дођем, као и свим људима који воле и вјерују у умјетност - рекла је Мерјем.

На отварању колоније минутом ћутања је одата почаст академској сликарки Андријани Мациевој из Скопља, која је прије мјесец дана преминула од карцинома у 41. години живота, а требало је да учествује на бардачкој колонији.

Учесници

Учешће на 39. сазиву бардачке колоније узели су и сликари Константин Тодораско из Русије, Сатар Нама из Белгије, Самах Самаха из Јордана, Томас Сестан и Здравко Мирчета из Шведске, Јелена Вушуревић из Црне Горе, Паша Гицић из Србије и Алекса Видаковић, Миле Средојевић, Милован Чикић, Ренато Ракић, Михајло Николић, Марин Милутиновић, Борис Еремић, Тамара Цвијановић и Младен Стајчић из Републике Српске.

         

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана