Počela sanacija krova MSURS

G.S.
Počela sanacija krova MSURS

BANjALUKA - Sanacija krova Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjoj Luci počela je ovih dana, u okviru prve faze obnove zgrade te institucije kulture.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujkovic istakla je da je riječ o spomeniku koji se nalazi pod zaštitom i da su, uz redovne dozvole bile neophodne i dozvole Zavoda za zaštitu spomenika.

Osim krova, biće sanirane i prostorije koje ce služiti za biblioteku i citaonicu.

“U novembru ove godine planiramo početak radova sa prednje strane zgrade gdje će biti sanirani ulazni hol i vrata. Biće ugraden i lift koji ce povezati dvije etaže muzeja, odnosno, na taj način, stavićemo u funkciju i potkrovlje zgrade”, istakla je Vujkovic i dodala da ce kompletna sanacija muzeja biti obavljena kroz tri ili cetiri faze.

Potpuna obnova podrazumijeva i obnovu fasade sa ambijentalnom rasvjetom, potom obnovu entrerijera kao i uređenje nekadašnjeg perona željeznicke stanice, koja se tu ranije nalazila, u prostor prilagoden današnjem vremenu.

Projekat obnove Muzeja savremene umjetnosti RS, uradio je projektni tim profesora banjaluckog Arhitektonsko-gradevinsko-geodetskog fakulteta, a obnovu su finansijski podržali Kabinet predsjednika RS i Ambasada SAD u BiH, prenosi RTRS

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana