Petru Božoviću uručen "Dobričin prsten"

Srna
Petru Božoviću uručen "Dobričin prsten"

BEOGRAD - Istaknutom glumcu i dramskom umjetniku Petru Božoviću danas je uručena prestižna glumačka nagrada "Dobričin prsten", za životno djelo, Udruženja dramskih umjetnika Srbije (UDUS).

Božović je 33. dobitnik "Dobričinog prstena", a zvanično mu je tu nagradu, koju je predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Vojislav Voja Brajović nazvao ordenom, uručila koleginica sa klase i bivši laureat Svetlana Bojković.

Nagrada Božoviću uručena je u Narodnom pozorištu Srbije u Beogradu.

Obrazlažući odluku žirija, koji je ove godine razmatrao 13 kandidata za najviše priznanje Udruženja dramskih umjetnika, njegov predsjednik Vida Ognjenović navela je da je Božovića na svečano uručenje, uz rodbinu i prijatelje, dopratilo više od 200 odigranih uloga.

- Ruska poslovica kaže da nije život što i polje preći, a svojim delom Petar Božović govori da ni gluma nije što i polje preći, nego je ludačko istraživanje sveta maštom, ranjivi pohod u ludilo koji se izvodi golim životom, poduhvat nepredvidivog ishoda, nesamerljivog rezultata i nikada sasvim završen - rekla je Ognjenovićeva.

Božović se okupljenima kratko obratio šalom, citirajući glumca Ljubu Tadića koji je govorio da "glumac kada hoće nešto da kaže, prvo kaže `Ja`", prenosi TV N1.

Nagrada "Dobričin prsten", koju Udruženje dramskih umjetnika Srbije dodjeljuje od 1980. godine, sastoji se od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića, u izradi Zlatare "Jokić" iz Beograda, i od unikatno oslikane diplome na pergamentu, rada akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana