Петру Божовићу уручен "Добричин прстен"

Срна
Петру Божовићу уручен "Добричин прстен"

БЕОГРАД - Истакнутом глумцу и драмском умјетнику Петру Божовићу данас је уручена престижна глумачка награда "Добричин прстен", за животно дјело, Удружења драмских умјетника Србије (УДУС).

Божовић је 33. добитник "Добричиног прстена", а званично му је ту награду, коју је предсједник Удружења драмских умјетника Војислав Воја Брајовић назвао орденом, уручила колегиница са класе и бивши лауреат Светлана Бојковић.

Награда Божовићу уручена је у Народном позоришту Србије у Београду.

Образлажући одлуку жирија, који је ове године разматрао 13 кандидата за највише признање Удружења драмских умјетника, његов предсједник Вида Огњеновић навела је да је Божовића на свечано уручење, уз родбину и пријатеље, допратило више од 200 одиграних улога.

- Руска пословица каже да није живот што и поље прећи, а својим делом Петар Божовић говори да ни глума није што и поље прећи, него је лудачко истраживање света маштом, рањиви поход у лудило који се изводи голим животом, подухват непредвидивог исхода, несамерљивог резултата и никада сасвим завршен - рекла је Огњеновићева.

Божовић се окупљенима кратко обратио шалом, цитирајући глумца Љубу Тадића који је говорио да "глумац када хоће нешто да каже, прво каже `Ја`", преноси ТВ Н1.

Награда "Добричин прстен", коју Удружење драмских умјетника Србије додјељује од 1980. године, састоји се од златне копије прстена Добрице Милутиновића, у изради Златаре "Јокић" из Београда, и од уникатно осликане дипломе на пергаменту, рада академског сликара и сценографа Герослава Зарића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана