Otvorena peta izložba “Stripa Srpske”: Sigurna budućnost devete umjetnosti

G.S.
Otvorena peta izložba “Stripa Srpske”: Sigurna budućnost devete umjetnosti

DOBOJ - U dobojskom centru za kulturu i obrazovanje otvorena je peta izložba “Stripa Srpske” na kojoj su predstavljeni radovi 20 autora.

Riječ je o autorima okupljenim oko Udruženja strip autora i obožavalaca stripa “Deveta dimenzija” iz Banjaluke. Jedan od autora i organizator izložbe Borislav Maljenović iz Doboja poručio je da strip scena ima budućnost u Republici Srpskoj s obzirom na to da se povećava i podmlađuje članstvo “Devete dimenzije”.

- Ukupno 20 autora izlaže svoje radove večeras, što je za udruženje ogroman napredak s obzirom na to da su na prvoj izložbi “Stripa Srpske” koja je održana 2006. godine na Palama bili izloženi radovi samo pet tada aktivnih autora - rekao je Maljenović. Na petoj izložbi “Stripa Srpske” uvršteni su radovi Duška Vučkovića, Srđana Salata, Milana Mladića, Predraga Ikonića, Jovana Bratića, Jelene Jokšić, Miodraga Bunijevca, Mihajla Miljanovića, Milorada Vicanovića, Borislava Maljenovića, Aljoše Tomića, Desimira Miljića, Zdravka Kneževića, Nikoline Milovanović, Gorana Lojpura, Nikole Vidačkovića, Aleksandra Petrića, Milenka Bogdanovića, Dejana Šijuka i Tatjane Vidojević. Veteran Milorad Vicanović ukazao je na paradoks da danas na prostoru bivše Jugoslavije ima više izdavača stripova u odnosu na raniji period kada su stripovi bili dostupniji građanima i kada su autori mogli da žive od rada na stripu za domaće izdavače, što danas nije slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana