Otvorena izložba "Armijski đeneral Krsta Smiljanić"

Srna
Otvorena izložba "Armijski đeneral Krsta Smiljanić"

ZVORNIK - U Zvorniku je otvorena izložba "Armijski đeneral Krsta Smiljanić", posvećena jednom od najznamenitijih Srba 20. vijeka koji spada u red elitnih vojnih stratega i jedan je od najzaslužnijih za oslobođenje i ujedinjene jugoslovenskih naroda.

Autor izložbe Snežana Đenić, istoričar i direktor Biblioteke "Ljubiša R. Đenić" u Čajetini, rekla je da se izložba sastoji od oko 80 eksponata, fotografija i dokumenata.

"Izložba posvećena đeneralu Krsti Smiljaniću prati životni put slavnog vojskovođe, od školovanja i vojničkog napredovanja, do ratova sa Turcima, Bugarima, Austrougarima, komandovanja Drinskom divizijom u Prvom svetskom ratu, do postavljanja za bana Zetske banovine", rekla je Đenićeva novinarima.

Ona je dodala da u Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci nije postavljena cjelokupna izložba, već je sinoć postavljeno 40 dokumenata, ali da to nikako ne umanjuje značaj izložbe, te je zahvalila ovoj ustanovi i njenom direktoru što su omogućili da Zvorničanima da je pogledaju.

Đenićeva je podsjetila da je đeneral Krsta Smiljanić tokom karijere odlikovan 35 puta, od toga je nosilac 15 stranih odlikovanja.

"I ovaj omaž proslavljenom ratniku je samo mali dug za njegova velika djela, za sve ono što je u svojoj blistavoj karijeri uradio za svoj narod i otadžbinu", naglasila je Đenićeva.

Ona je napomenula da je ova izložba obišla sve veće gradove u Srbiji i da je Zvornik prvi grad u Republici Srpskoj gdje se izložba održava.

Narodna biblioteka Zvornik organizovala je ovu izložbu povodom 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana